Lätt: Eesti on bitcoini suhtes konservatiivne

Rainer Saad 22. mai 2014, 11:33

Advokaadibüroo Glimstedt partner ja vandeadvokaat Priit Lätt ütles, et Eesti hoiak bitcoini suhtes on konservatiivne ning see ei soodusta virtuaalraha levikut Eestis.

„Eesti maksuhaldur andis välja märtsi keskpaigas juhise, mis oli hästi lakooniline. Sellel oli üks oluline aspekt, mida mul oli kahju lugeda ja see puudutas käibemaksustamist. Eesti maksuhaldur ütles, et bitcoinidega seotud käive ei kuulu maksuvaba finantsteenuse alla, vaid kõik bitcoinidega seonduv kuulub käibega maksustamisele standardmääraga 20%,“ ütles Lätt.

„Käibemaks on Euroopa tasandil ühtselt reguleeritud, ehk on üks käibemaksu direktiiv aastast 2006. Seetõttu võiks arvata, et Eesti maksuhaldur on tuginenud sellele direktiivile seisukoha kujundamisel. Aga mida ütles näiteks Ühendkuningriikide maksuhaldur 3. märtsil 2014 avaldatud juhises? Sama käibemaksu direktiiv, aga totaalselt vastupidine seisukoht. Ühendkuningriikide maksuhaldur on andnud juhise, mille kohaselt on väga selgelt öeldud, et kõik bitcoinidega seotud tegevused lähevad maksuvaba finantsteenuse alla,“ ütles Lätt. 

Tema sõnul on Eesti võtnud bitcoinidega seonduvalt konservatiivse seisukoha, mis ei soodusta selle virtuaalrahaga kauplemist ega sellega seotud äride siia toomist. „Selle pärast on mul kindlasti meel kurb. See on koht, kus võiks riigiga suhelda,“ ütles Lätt.

Priit Lätt esines oma ettekandega bitcoini üritusel „Kas Bitcoin on tulnud, et jääda?“.

Maksu- ja tolliameti teatel maksustatakse bitcoinidega kauplemisel tekkiv käive 20% käibemaksuga, kuna tegu pole e-rahaga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. May 2014, 12:09
Otsi:

Ava täpsem otsing