Romet Kreek • 22. mai 2014 kell 10:59

Ukraina suurima välislaenaja kasum ületas ootusi

Austria pank Raiffeisen Bank International, kes on suurim välismaine laenuandja Ukrainas, ületas kvartalitulemusega analüütikute ootuseid.

Pank loodab saada loa maksta tagasi päästmisel saadud riigiabi.

Panga I kvartali puhaskasum kasvas aastaga 2,5%, 161 mln eurole, lüües analüütikute 128 mln eurost ootust.

Austria regulaatorid, kes on blokeerinud panga püüdlust maksta tagasi võlga valitsusele, kardavad kahjumite riski Ukrainas ja Venemaal. Pangajuhi Karl Sevelda sõnul on nelja nädala jooksul oodata esimese tagasimakse heakskiitu.

„Vaatamata väga keerulisele poliitilisele ja majanduskeskkonnale, oleme suutnud hoida tulemuse stabiilsena,“ ütles Sevelda. „Venemaal on äri normaalne, kuigi majanduse areng on olnud mullusest nõrgem ja seeõtttu oleme kehtestanud laenude pikendamisel karmimad tingimused.“

Märtsis hoiatas Sevalda, et Ukraina vastasseis Venemaaga võib tuua sel aastal Ukraina üksuse kahjumi.

Pangaaktsia hind tõusis täna 4,7%, 23,18 eurole.

Raiffeisen, mis on Ida-Euroopa suuruselt teine pank Itaalia Unicrediti järel, teatas, et nende laenuportfell stagneerub umbes mullusele tasemele. Pank prognoosis, et aasta laenukahjumi provisjonid kasvavad kuni 22%, 1,4 miljardile eurole.

Venemaal vähenes aastaga maksueelne kasum I kvartalis 30%, kuna laenukahjude provisjonid kasvasid ja kauplemistulu vähenes. Ukrainas viisid provisjonid ja kauplemiskahjum 24 mln eurose kvartalikahjumini.

Hetkel kuum