Google sai valmis robotauto

21. juuni 2014, 09:06

Võttis aega üle kolme aasta, kuid nüüd ta sai valmis - mai lõpus tõmbas Google katte robotautolt, millel puuduvad rool ja pedaalid, kuhu tuleb lihtsalt sisse istuda ja oma sihtkoht sisestada.

Kontrolliks auto üle on juhil kasutada ainult start nupp ja paanikasse sattudes "e-stop" nupp, et auto peatada. Rohkem inimene auto juhtimisesse sekkuda ei saa. Autodesse on programmeeritud nii piirkiirused, kui ka pidurdusmaa pikkus, samuti on autol andurid, mis suudavad tuvastada objekte kõigis suundades enam kui kahe jalgpalliväljaku kauguselt. Viimane on eriti kasulik tiheda liiklusega tänavatel, kus on palju ristmike. Teisisõnu on autol olemas kõik, mis muudab sõitmise mugavaks  ja turvaliseks.

Google tutvustatud elektriauto on kaheistmeline ning tippkiirus on 40 kilomeetrit tunnis. Igal autol on kaks mootorit juhuks, kui üks mootor peaks alt vedama. Siis on võimalik teise mootori abil sõita lähima hooldusalani.

Kuigi idee on veel üpris algeline, peetakse selle potentsiaali meeletuks. Robotautod võivad vähendada liiklussurmade ja -õnnetuste arvu ning see toob endaga kaasa väiksemad kulud. Kui eelmisel aastal oleks Ameerika Ühendriikides suudetud ära hoida 30% liiklusõnnetustest, siis oleks see säästnud 261 miljardit dollarit.

Googlel on plaanis ehitada umbes 100 prototüüpautot ja alustada juba sellel suvel järgmise paari aasta jooksul läbiviidavaid testimisi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. June 2014, 14:30
    Otsi:

    Ava täpsem otsing