Sirje Rank • 1. juuli 2014 kell 7:09

Ukraina president lõpetas relvarahu

Ukraina president Petro Porošenko teatas esmaspäeva õhtul, et ei pikenda enam kümme päeva väldanud relvarahu ning alustab uusi rünnakuid, et riigi idaosa separatistide käest tagasi võita.

Ainukordne võimalus rahuplaaniks kukkus relvarahu korduva rikkumise tõttu läbi, teatas president.

"Me kavatseme rünnata ja vabastame oma maa. Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja riigi elanike turvalisus ei nõua üksi kaitset, vaid ka rünnakut," teatas Porošenko presidendi veebilehel avaldatud teates.

"See saab olema Ukraina armeele tõsine katsumus ning esimene tõeline väljakutse president Porošenkole," kommenteeris agentuurile Bloomberg Standard Bank Plc analüütik Timothy Ash. "Kriis areneb nüüd edasi uude ja endiselt väga tõsisesse suure riskiga faasi."

Porošenko kordas oma avalduses, et on valmis andma amnestia separatistidele, kes relvad maha panevad, ning kinnitas, et rahuplaan on jätkuvalt laual. Venemaa presidendi Vladimir Putini palve Venemaa parlamendi ülemkojale tühistada otsus, mis lubab Venemaa sõjajõu kasutamist Ukraina territorriumil, oli Porošenko sõnul positiivne, kuid kõigest sümboolne samm,

Ukraina presidendi 20. juunil kehtestatud ühepoolset relvarahu rikuti enam kui 100 korral, teatas Ukraina välisministeerium. Ministeeriumi teatel hukkus relvarahu ajal 27 Ukraina armee sõdurit ja 69 sai haavata.

Porošenkol oli eile telefonikõnelus Venemaa presidendi Vladimir Putini, Saksamaa kantsleri Angela Merkeli ja Prantsusmaa presidendi Francois Hollande'iga, et leida konfliktile lahendust. Putin kutsus Porošenkot üles vaherahu pikendama. Porošenko väitis aga koos lääneriikide liidritega, et Venemaa pole piisavalt kaasa aidanud kriisi leevendamisele. Eelkõige piiri kindlustamisele, et peatada Venemaalt relvade ja võitlejate sissevool Ukrainasse.

Saksamaa teatel pakkus Putin välja Ukraina ja Venemaa ühiseid piiripatrulle ja OSCE vaatlejate kaasamist piirkondades, kus separatistid on kontrollpunktid hõivanud. Ukraina ja Venemaa jätkavad ka kontakte, et aidata kaasa pantvangide vabastamisele.

Hetkel kuum