Mait Kraun • 17. juuli 2014 kell 20:53

Börs: Ukraina ja Lähis-Ida panid turud järsult langema

Standard & Poor’s 500 aktsiaindeks tegi kolme kuu suurima päevase languse. Samuti tegi rohkem kui aasta suurima hüppe volatiilsusindeks (VIX). Turud lõid kõikuma pingete süvenemise tõttu Ukrainas ja Lähis-Idas.

S&P 500 indeks kaotas 1,2 protsenti ning sulgus 1958,14 punkti peal. Ühest protsendist suuremat päevast langust polnud indeks teinud enne tänast 62 päeva järjest. See on pikim periood alates 1995. aastast. Dow Jones kukkus 161,19 punkti ehk 0,9 protsenti ning lõpetas päeva 16 977,01 punktil.

„Inimesed müüvad, sest nad on hirmunud,“ ütles investeerimisfirma Highmark Capital fondihaldur Todd Lowenstein telefoniintervjuus Bloombergile. „Turg on väga tundlik geopoliitilistele riskidele. Arvestades, et hinnatasemed on kõrged, siis geopoliitiliste sündmuste korral hakkavad inimesed oma aktsiaid müüma.“

Ukraina kriis hoogustus pärast Malaysian Airlinesi lennuki allatulistamist Ida-Ukrainas, milles hukkus 295 inimest. Kiiev süüdistas lennuki allatulistamises venemeelseid mässulisi.

Samuti alustas täna Iisrael maaoperatsiooni Gaza sektorisse, kinnitas peaminister Benjamin Netanyahu. Aktsiad langesid uudiste peale viimastel kauplemistundidel veelgi.

Kuld tõusis turvasadamana 1,54 protsenti ning lõpetas päeva 1319,28 dollaril. Toornafta (Brent) tõusis 0,70 protsenti ning sulgus 107,92 dollaril barreli kohta.

Töötushüvitise taotlejate arv USA-s langes eelmisel nädalal ootamatult. See viitab asjaolule, et USA tööturu taastumine on hoo sisse saanud. Küll aga langes juunis uute kodude ehitamine ning kinnisvaraturu suhtes ollakse murelikud.

Hetkel kuum