Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Arco sissid märgivad aktsiaid

    Viimastel kuudel Arco Vara juhtkonna suurimaks kriitikuks tõusnud ettevõtte suuruselt teine aktsionär Arvo Nõges soovitab nüüd investoritel soodsaid aktsiaid märkida. Väikeaktsionär Toomas Taube arvates on märkimine aga väheatraktiivne.

    “Ei oska rohkem põhjendada, kui et soovitan kõigil aktsionäridel märkida, sest üle mitme aja, suisa võiks öelda, et “mitte kunagi varem” ei ole Arcot saanud nii hea hinnaga osta,” rääkis Nõges. “Ettevõttel avanevad laiemad võimalused pärast rahakaasamist midagi mõistlikku korda saata.”
    Hoolimata sellest, et veel läinud kuul avaldas Nõges rea põhjuseid rahakaasamise vastu, märgib ta enda sõnul niipalju aktsiaid, kui lubatakse, ja usub, et emissioon märgitakse täis. Osaühinguga Gamma Holding Investment kuulub Nõgesele 10,5% kinnisvarakontsernist ehk praeguse turuväärtusega 550 643,5 euro eest aktsiaid.
    Kirves rippus nõukogu kohal. Sellega jääb Nõges maha veel vaid Arco Vara nõukogu liikme Toomas Tooli abikaasast Mari Toolist, kellele kuulub aktsiaseltsi Baltplast kaudu 18,9% ettevõtte aktsiaid. Just Tool ja Nõges olid need, kelle ettevõtted juba juuni algul toimunud aktsionäride koosolekul hääletusele pandud rahakaasamise nurjasid.
    Pärast seda kuulutati välja erakorraline aktsionäride koosolek, kus lisaks rahakaasamisele pandi juba hääletatusele ka Arvo Nõgese, Toomas Tooli ja Stephan Balkini nõukogu liikme koht.
    Üsna napi häälteenamusega kiideti 4. juulil peetud koosolekul küll rahakaasamine heaks, ent endiseid liikmeid nõukogust kangutada ei õnnestunud. Läinud kuul peetud koosolek oli Arco jaoks küllaltki märgiline, sest peamiselt tänu ettevõtte juhile Tarmo Sillale tehtud volitusele oli esindatud veidi enam kui 90% kõigist aktsiatega esindatud häältest.
    Kõigi aegade menukaim koosolek. Sild märkis siis, et säärane tulemus on koosolekul osalemise rekord alates IPOst ehk ettevõtte börsiletulekust. Kui kolmele nõukogu liikmele oleks koosolekul siiski ust näidatud, oleks neid asendama hakanud mänguasjaärimees Sven Karjahärm, kellele kuulub osaühingu Rimonne Baltic kaudu 5% osalus, ja pangandustaustaga väikeinvestor Jaanus Hellat. Viimasele kuulub 4805 kontserni aktsiat, mis teeb osaluseks veidi enam kui 0,10%.
    Hellati sõnul kavatseb ta märkida Arco ­Vara aktsiaid täies ulatuses, sest näeb ettevõttes potentsiaali. “Mulle meeldib võimekas ja teotahteline juhtkond, mis on ettevõtte edu üks eeldusi,” rääkis ta ja lisas, et emissioon annab võimaluse teha mõistlikke otsuseid.
    “Raha kaasamine õnnestub kindlasti, huvilisi selles osaleda on piisavalt,” ütles ta. Väikeaktsionär nentis, et ehkki nõukogu tagasikutsumise poolt oli viimasel koosolekul osanike enamus, jäi see alla vajaliku kahe kolmandiku aktsionäride häältest.
    Nõgese ja Hellati  optimismi emissiooni õnnestumise suhtes ei jaganud 3600 aktsiaga Arco Vara väikeosanik Toomas Taube. 406 758 euro suuruse investeerimisportfelliga tänavu Äripäeva investorite edetabelisse jõudnud investori kinnitusel ei ole ta veel lõplikult otsustanud endagi tegevuskava.
    “Kuna aktsia börsihind on viimastel päevadel oluliselt lähenenud uute aktsiate märkimishinnale, muudab see märkimishinna väikeaktsionärile väheatraktiivseks,” nentis advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene vandeadvokaat Taube. Tema hinnangul määravad emissiooni tulemused suuraktsionäride otsused ja tegevus ning väikeaktsionärid mõjutavad tulemust pigem vähe.
    “Ennustamine on tänamatu töö ja seetõttu ei taha uute aktsiate emissiooni tulemuse üle spekuleerida,” ütles ta.
    Nukravõitu tulemused. Tõepoolest, Arco viimaste päevade aktsiakäitumine ega ka kontserni teise kvartali tulemused ei mõju investoritele just ligitõmbavalt. Läinud kvartalis suutis kontsern müüa vaid ühe korteri, võrreldes 21 korteri ja ühe krundiga mullu samal ajal. Poolaasta lõikes müüdi kontserni arendatavates projektides kolm korterit, võrreldes 35 korteri ja kahe krundiga möödunud aastal.
    Kvartali käive kukkus aastaga kolm korda ja ettevõte teenis 0,4 miljonit eurot puhaskahjumit, võrreldes 1,5 miljoni euro suuruse puhaskasumiga mullu samal ajal. Ettevõtte müügitulu oli 1,1 miljonit eurot, võrreldes 3,5 miljoni euroga mullu samal ajal.
    Kvartaliaruandes põhjendati kehvapoolseid näitajaid sellega, et kontserni arendusprojektid on staadiumis, kus müügitulu ei ole veel tekkinud, ja lubati, et arendusdivisjoni müügitulu olulist kasvu on oodata tänavu aasta teises pooles. “Teise kvartali müügitulu vähenemine tuleb arendusdivisjonist, kus võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga oli müügikäibe langus 2,4 miljonit eurot,” seisis värskes aruandes.
    Ettevõtte kuue kuu ärikasum oli 0,5 miljonit eurot ja puhaskasum 0,03 miljonit eurot, aasta eest olid samad näitajad vastavalt 2,0 miljonit eurot ja 1,5 miljonit eurot. “Kasuminäitajate halvenemine on tingitud eelkõige arendusdivisjoni ajutisest müügitulu langusest ja ühekordsetest sündmustest,” kommenteeriti aruandes.
    Arco Vara teise kvartali ärikahjum jätkuvatest tegevusvaldkondadest oli 0,1 miljonit eurot. Aasta eest samal perioodil oli ärikasum 1,7 miljonit eurot. Tallinna börsil noteeritud ettevõtetest on Arco Vara konkurentsitult lähiajaloo kõige kehvemat tootlust näidanud börsifirma, mille aktsia hind on 2007. aasta juunis tehtud IPO (aktsiate esmaemissioon) järel praeguseks kukkunud rekordilised 97,77%. Ainuüksi viimase nädalaga on Arco aktsia kukkunud 7,83%, 1,03 eurole.
     
    Mis on mis
    Arco Vara uute aktsiate märkimisperiood algas läinud reedel ning vastavalt juuli alguse üldkoosolekul tehtud otsusele pakub Arco Vara märkimiseks kuni 3,5 miljonit uut aktsiat hinnaga 1 euro aktsia.Uusi aktsiaid pakutakse kontserni teatel ettevõtte aktsionäridele, kutselistele investoritele ja Arco Vara grupi töötajatele kooskõlas aktsiate avaliku pakkumise ja noteerimise prospektiga.Vastavalt prospektile on Arco Vara aktsionäridele tagatud võimalus omandada uusi aktsiaid koguses, mis vastab neile kuuluvate Arco Vara aktsiate kogusele läinud nädala neljapäeva seisuga. Uute aktsiate märkimisperiood kestab kuni 29. augusti kella 17ni.
    Olulised kuupäevad
    08.08.2014 märkimisperiood algab29.08.2014 märkimisperiood lõpebEeldatavalt 01.09.2014 otsustab ettevõte uute aktsiate jaotamiseEeldatavalt 04.09.2014 kantakse uued aktsiad investorite väärtpaberikontodeleEeldatavalt 17.09.2014 või sellele lähedasel kuupäeval võetakse uued aktsiad NASDAQ OMX Tallinn ASi reguleeritud turul kauplemisele
    Allikas: Arco Vara AS
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Lühikeseks müüjatel oli rekordiline nädal
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tootjahinnad tööstuses jätkasid langemist
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, langes märtsis võrreldes veebruariga 0,4% ja võrreldes eelmise aasta märtsiga 3,9%, teatas statistikaamet.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, langes märtsis võrreldes veebruariga 0,4% ja võrreldes eelmise aasta märtsiga 3,9%, teatas statistikaamet.