Äripäev • 11. august 2015 kell 5:30

Vennad Nõgesed kohtu all

Investor Arvo Nõges alustab täna koos venna Aarega kohtuvaidlust. Neid süüdistatakse Skano aktsiatega manipuleerimises.  Foto: Raul Mee, Äripäev

Täna astuvad Liivalaia tänaval kohtu ette erainvestoritest vennad Arvo ja Aare Nõges. Nimelt süüdistab prokuratuur neid seoses börsifirma Skano aktsiatega tehtud tehingutega grupi poolt toimepandud turumanipulatsioonis.

Süüdimõistmisel ootab Nõgeseid rahaline karistus või kuni kolmeaastase vangistus. Arvo Nõges on tuntud erainvestor, ta on kolm korda võitnud Äripäeva koostatud investorite TOPi.

"Süüdistuse kohaselt seisnes meeste koostöö selles, et üks meestest pani vahetult enne börsi sulgemist aktsiad turuhinnast kõrgema hinnaga müüki ja teine ostis need selle kõrgema hinnaga ka kohe ära, mille tulemusena aktsia sulgemishind tõusis. Ilma koostööta ei oleks olnud võimalik turuhinda mõjutada, sest pelgalt turuhinnast kõrgema hinnaga aktsiate müüki panemine ei oleks hinda mõjutanud, kui keegi neid selle hinnaga ära ei oleks ostnud,” selgitas uurimist juhtinud riigiprokurör Piret Paukštys aprillis Äripäevale.

Arvo Nõges ütles toona, et erinevalt prokuratuurist on neil sellest asjast hoopis teine nägemus ning kindlasti ei olnud nendes tehingutes mitte midagi sellist, mis peaks prokuratuuri või finantsinspektsiooni huvitama. “Minu jaoks on see täielik nonsenss, aga kahjuks ma pean sellega tegelema. Ütlesin ka uurijatele, et mingit turumanipulatsiooni toimunud ei ole, aga neil on järelikult oma töö teha,” imestas ta.

Nõges märkis ka, et tehingud Skano aktsiatega olid isegi Eesti mõistes väga väikesed. “Seal käivet üldse ei ole ja tekibki küsimus, et ka ilma käibeta on võimalik aktsiatega manipuleerida. Ma arvan, et päris põnevaks kujuneb see kohtuprotsess,” lisas Nõges.

Nõgeseid puudutav kohtuasi on teine suurem kriminaaluurimine, mis puudutab Tallinna börsifirmade aktsiatega manipuleerimist. 2013. aasta kevadel mõistis riigikohus ärimees Toomas Tooli ja SEB Panga endise maakleri Karoly Kirberi süüdi turumanipulatsioonis.

 

Prokuratuur süüdistab Arvo ja Aare Nõgest turumanipulatsioonis. Ajendiks mullu märtsis Skano aktsiatega tehtud tehingud.  Foto: Estel Eli

Loe pikemalt aprillis ilmunud artiklist "Investoritest vendi Nõgeseid süüdistatakse turu mõjutamises".

Hetkel kuum