Puhkepäev. Tants, tekst ja muusika

22. august 2014, 00:00

Augusti TantsuFestival rõõmustab oma viimasel toimumisaastal publikut tiheda programmiga, kust leiab esinejaid Eestist, Belgiast, Itaaliast, Hollandist, Prantsusmaalt, Hispaaniast ja Rootsist.

Tänavuse Augusti TantsuFestivali üks märgilisi sündmusi on kindlasti kaasaegse koreograafia jaoks olulise tegija Anne Teresa De Keersmaekeri osalemine. Festivalil tuleb 30. ja 31. augustil etendamisele tema 1982. aastal Steve Reichi muusikale loodud duett “Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich”, mis kuulub kaasaja tantsuteatri klassikasse. De Keersmaeker tantsib selles ka ise. 30. augusti etenduse järel on publikul võimalus staarkoreograafiga ka silmast silma kohtuda ning vestelda.

De Keersmaeker, kes on festivali kuraatori Priit Raua sõnul kindlasti üks kaalukamaid ja prominentsemaid kaasaegse tantsu koreograafe ja edendajaid maailmas, külastab Eestit esmakordselt, kuid tema koreograafiat on siin näidatud varemgi – 2010. aastal esitasid tema õpilased Augusti TantsuFestivalil legendaarset lavastust “Drumming”, mis on samuti loodud Steve Reichi muusikale. Eeldatavasti esineb daam Eestis ka järgmisel augustil – festivalil, millest saab Augusti TantsuFestivali järglane.

Kaks uuslavastust. Nagu ikka, pakub Augusti TantsuFestival ka esietendusi. Festivali avab Mihkel Ernitsa soololavastus “Mehed. Pühendumine”, kus lavalolevat Tarvo Truusi toetavad Einar Lintsi video ja Marit Ilisoni kujundus. See on lavastus sisemonoloogidest ja küsimustest, mis on seotud pühendumisega paarisuhte kontekstis. Tegu on tekstipõhise ingliskeelse lavastusega, mida saab täna õhtul vaadata Kanuti Gildi saalis.

Täna ja homme vallutab Von Krahli Teatri kogemusetendus “GRIND”. Huvitav on ka Kadri Noormetsa ja Diego Agulló kohaspetsiifiline lavastus “Darks in Blues”, mis on korraldajate sõnul filmilik kogemus. Etendus toimub vabas õhus ning publik viiakse kohale bussiga.

Veel etendub Augusti TantsuFestivalil omanäoline “Püha öö”, mis sünteesib teatri, performance'i, tantsu, kujutava kunsti ja puhtalt sotsiaalse eksperimendi elemente ning uurib baas-tasandil termodünaamika ja mehaanika algtõdesid.

Kaasaegse teatri vallas pakub elamuse prantslane Philippe Quesne oma trupiga. Tsirkuse ja teatrikunsti piire kompab Itaalia koreograaf Alessandro Sciarroni. Heli, valguskunsti ja liikumise sfääre uurib Rootsi-Hollandi koreograaf Jefta van Dinther. Festival lõppeb lavastusega Belgia koreograafilt Lisbet Gruwezilt.

Uued horisondid. Festivali kunstilise juhi Priit Raua sõnul on 15. korda toimuv Augusti TantsuFestival arenenud koos ajavaimuga ning valdkonniti hägustunud koos erinevate kunstiliikide piiride hägustumisega. “Eelkõige on see festival kunstnikest, nende mõtetest ning tegudest. See on festival, kus võetakse riske ja esitatakse küsimusi. Küsimusi ühiskonnast, demokraatiast, kunstist, tulevikust, armastusest, identiteedist, inimese ja ühiskonna valikutest – ühesõnaga paljuski sellest, millest moodustub tähendus sõnapaarile "tänapäevane elu””, tutvustas Raud festivali.

Tänavune Augusti TantsuFestival toimub sama nime all viimast korda. Järgmisel aastal on oodata selle järglasena juba uut festivali, mis on muutunud nii nime kui ka ülesehituse osas.

 

Fookuses

 • Augusti TantsuFestival

21.–31. Augustil Tallinnas
www.tantsufestival.ee

Tasub teada

 • Kaasaegsed tantsu­lavastused Eesti teatrites

Circo Aereo
4.–6.09 kl 19 toimuvates Circo Aero etendustes kohtuvad tugev dramaturgia, näitlejameisterlikkus, tsirkuse maagia ning tehnilised oskused.
Kalasadama 6
www.kultuurikatel.ee

Casanova
Ühtaegu barokne ning kaasaegne tantsulavastus üle aegade suurest südamemurdjast. Viimane etendus 14.09 kl 19
Tartu Vanemuise väike maja
www.vanemuine.ee

Kas ma tohiks olla Mozart?
Muusika ja näitlejate kehakeele kaudu jutustab see lavastus inimese õigusest omada isiklikke ihasid. Järgmine etendus 15.10 kl 18. Vene Teatri suur saal
www.veneteater.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  21. August 2014, 17:08
  Otsi:

  Ava täpsem otsing