4. september 2014 kell 21:00

Islamiterror rikkus president Obama Eesti-visiidi

USA presidendi Barack Obama visiit Eestisse oli väga hästi ajastatud, andmaks kõigile osapooltele edasi vajaliku sõnumi, mis ei tule teinekord lihtsast kõnepidamisest välja. Eestlaste ja teiste Balti riikide kahjuks rikkus visiidi ajastuse ära islami terroriorganisatsioon ISIS, mis röövis peale USA ajakirjaniku elu Eestilt maailma suurimate meediakanalite tähelepanu.

Polnud mingi juhus, et USA ajakirjanikele antud kaks küsimust olid mõlemad ISISe kohta, sest alates Steven Sotloffi tapmise avalikustamisest on USA peamised meediakanalid võtnud just selle peateemaks.

Pildid teise teema saateks. Pärast Obama lahkumist Eestist näitas CNN presidendist telepilti vaid viieks sekundiks ning seegi piirdus kahe lausega ISISe teemal. Obamast Eestis tehtud fotod olid samuti vaid islamiäärmuslaste teema saateks.

Ka teised suured tele- ja meediakanalid mainisid vaid korraks Obama visiiti Eestisse ning panid pearõhu ISISele. Jah, mõni telekanal näitas otsepilti, isegi CNN, kuid see toimus USA aja järgi öösel või varahommikul ja seda nägid vähesed. Vabakutselise ajakirjaniku brutaalne tapmine on peavoolumeediale tõeline tõmbenumber, sest see läheb paljudele inimestele korda - palju rohkem, kui presidendi visiit mingisse riiki, millest pole kuulnudki.

Sotloffi tapmise olulisust teemana illustreeris USA asepresident Joe Biden, kes esitas emotsionaalse kõne ja lubas ISISt jälitada vajadusel põrgu väravateni, kuni vastutavad saavad karistuse. Pole kahtlustki, et selline emotsionaalne ja patriootiline kõne meeldis paljudele ameeriklastele. Kahjuks kippus see vägisi noorema ­Bushi presidentuuri meenutama.

Meile kasuks ei tulnud ka fakt, et Obama ei säutsunud mitte midagi Eesti-visiidi kohta oma 46 miljonile jälgijale Twitteris. Üks lihtne säuts oleks olnud suur samm teadvustamaks Eestit kümnetele miljonitele. Paraku oli suur osa Twitterist kolmapäeval hoopis mulisemas selle üle, et Facebook oli mõne minuti maas - ilmselt tänapäeva suurim kübertragöödia.

Enesekindlus ja garantii. Hea on aga see, et valitsustasandil sai Eesti ja kõik Baltimaad meeletu süsti enesekindlust ning garantii maailma võimsaima riigi juhilt. Eestile oleks paraku kasuks tulnud, kui Ameerika üldsus oleks Obama Eesti-­visiidist ja selle tagamaadest rohkem kuulnud.

Kui olukord peaks minema sõjalise konfliktini, siis vajab isegi USA president üldsuse, oma valijate ning parteikaaslaste tuge ja heakskiitu, et viia sõdurid lahingusse. Seda on näidanud kõik viimased kriisiolukorrad Iraagist ja Liibüast Süüria ning Ukrainani välja.

Hetkel kuum