Alyona Stadnik • 22. oktoober 2014 kell 7:30

Vene duuma taltsutab offshore-firmasid

Venemaa president Vladimir Putin ja peaminister Dmitri Medvedev.  Foto: Bloomberg

Venemaa duuma on võtnud ette seadusprojekti, et saada eelarvesse tagasi raha, mis on viidud läbi maksuvabasse riiki registreeritud firmade riigist välja. Seadus näeb ette, et offshore'ide omanikud peaksid registreerima ennast maksuametis, seaduses nimetatakse neid „kontrollitavateks isikuteks“.

Seadusemuudatus võidakse kiirkorras vastu võtta ja see võib saada presidendi kinnituse 1. detsembril, kirjutab gazeta.ru.

Eile arutas Vene duuma seaduseeelnõud, mis puudutas tulu maksustamist kontrollivates välismaa äriühingutes. Seaduseelnõule on alla kirjutanud kõik parlamendi fraktsioonid. Partei Ühtne Venemaa sekretär Sergei Neverov ütles, et seadus peaks peatama raha riigist välja voolamise.

President Vladimir Putin juhtis mullu detsembris tähelepanu sellele, et maksuvabadena registreeritud ettevõtete tulud kuuluvad Vene kodanikele ning et selliseid ettevõtted peaksid alluma riigi maksupoliitikale, mis tähendab, et nende tulumaksu laekumist Venemaa eelarvesse. 

Toona tõi näite, et üksnes 2012. aastal läbi offshore-ettevõtete liikus Venemaa kaupa 111 miljardi dollari väärtuses. „Nende arvude taga on kapital, mis peaks töötama Venemaal ja toetama meie eelarvet,“ sõnas Putin.

Hetkel kuum