• Jaga lugu:

  Pankade tänavune kasum 80 miljonit

  Silt Eesti Panga hoone fassaadil.Foto: Erik Prozes

  Eestis tegutsevad pangad teenisid kolmandas kvartalis 80 miljonit eurot puhaskasumit, teatas Eesti Pank.

  Järgneb Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja asetäitja Jaana Kase kommentaar:
  Eesti ettevõtetele ja majapidamistele antud laenude ja liisingute kogumaht kasvas septembris aastataguse ajaga võrreldes 2,9%. Portfelli maht suurenes kuu jooksul 42 miljonit eurot, millest üle poole tuli majapidamiste laenumahu kasvust.
  Ettevõtetele antud laenude aastakasv aeglustus septembris 3,8%ni. Ettevõtted võtsid septembris pikaajalisi laene märksa väiksemas mahus kui selle aasta varasematel kuudel keskmiselt. Eelkõige kahanes kinnisvaraettevõtete laenamine, mis oli varem panustanud kasvu kõige enam. Lühiajalisi laenuvahendeid võtsid ettevõtted septembris aga viimase kuue aasta suurimas mahus.
  Eluasemelaenude portfelli aastakasv kiirenes 2,4%ni. Uute eluasemelaenude kasv jätkus septembris mõõdukas tempos. Majapidamised võtsid kuu jooksul eluasemelaene 15% suuremas mahus kui aasta tagasi. Kuna laenutehingute arv kasvas samal ajal märksa vähem (6%), on seega eluasemelaenu keskmine summa aastaga suurenenud.
  EURIBORi alanemine langetas eluasemelaenude intressimäära veelgi. Septembris väljastatud eluasemelaenude keskmine intressimäär langes kõigi aegade madalaima 2,4% tasemele. Madalate baasintressimäärade tõttu on laenuintressimäärad olnud laenuvõtja jaoks soodsad juba rohkem kui kaks aastat. Intressimarginaalid ei ole selle aja jooksul samuti palju muutunud. Ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär tõusis septembris 3,4%-le, mis on viimase kahe aasta keskmisest tasemest mõnevõrra kõrgem. Ärilaenude keskmine intressimäär on märksa muutlikum, sõltudes rohkem üksikute projektide eripärast ja riskisusest.
  Rohkem kui 60 päeva maksetähtaega ületanud laenud moodustasid septembris 1,9% laenuportfellist. Viivislaenude maht on alates eelmise aasta lõpust püsinud suhteliselt muutumatu. Ühelt poolt vähendab viivislaene varasematele laenumakseprobleemidele lahenduse leidmine, kuid teiselt poolt on vähesel määral hakanud ilmnema ka uusi probleeme laenumaksete tasumisel.
  Hoiuste kasv püsib kiire. Majapidamiste hoiused suurenesid kuu jooksul 35 miljonit eurot. Ettevõtete hoiused pärast kahekuulist suurt kasvu pisut vähenesid. Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kogumaht ulatus septembri lõpus 9,6 miljardi euroni, mis on aastataguse ajaga võrreldes 8,4% suurem.
  Pangad teenisid kolmandas kvartalis 80 miljonit eurot puhaskasumit. Puhaskasum vähenes mullusega võrreldes 7%, peamiselt mõnevõrra tagasihoidlikuma finantstulu tõttu. Puhas intressitulu kasvas aastaga ligikaudu 11%. Ühelt poolt on puhta intressitulu kasvu toetanud laenumahu suurenemine ja kõrgema marginaaliga laenude osakaalu järkjärguline kasv. Teiselt poolt on tänu nõudmiseni hoiuste kasvule vähenenud pankade intressikulu. Pangad on endiselt vähendanud laenukahjude katteks tehtud eraldisi, mis on kasumlikkust toetanud juba neli aastat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Maailma suurima puuviljafirma taastulemine börsile läks lörri
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Teeni 200 000 eurot, tuleb kõigest rahandusministri isa võlg sisse nõuda
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.