• Jaga lugu:

  Rootsis poole sajandi suurim valitsuskriis

  Rootsi peaminister Stefan LöfvenFoto: Scanpix/Reuters

  Vaid kaks kuud ametis olnud Rootsi peaminister Stefan Löfven teatas täna, et kuulutab välja erakorralised valimised, kuna valitsuskoalitsiooni eelarve ei saanud parlamendis vajalikku toetust.

  Otsustavaks sai immigratsioonivastase partei Rootsi demokraadid üllatavalt suur valimisedu septembris toimunud parlamendivalimistel, mille tagajärjel ei saanud parlamendis selget enamust ei parem- ega vasakleer.
  Parempoolsed parteid jäid kurdiks ka Löfveni koostööpakkumistele ajada n-ö blokiülest poliitikat.
  Uued valimised toimuvad 22. märtsil. Viimati toimusid Rootsis ennetähtaegsed valimised 1958. aastal.
  Oktoobris võimule tulnud vasaktsentristlik vähemusvalitsus jäi järgmise aasta eelarve hääletusel vähemusse, sest paremäärmuslikud Rootsi demokraadid otsustasid toetada opositsiooni, vahendas BBC. Pärast septembrikuiseid valimisi muutusid demokraatide partei hääled otsustavaks. Erakonnal on parlamendis 49 kohta ning paremtsentristliku opositsiooniga liitudes oli järgmise aasta eelarve vastu 182 saadikut 153 poolthääle vastu.
  Löfveni sotsiaaldemokraadid moodustasid vähemusvalitsuse roheliste erakonnaga, kuid kokku on neild vaid 138 kohta 349liikmelisest parlamendist.
  Eelarvehääletuse järgsel pressikonverentsil teatas Löfven, et on ainult üks partei, kellega ta keeldub koostööd tegemast ja need on Rootsi demokraadid.
  Rootsi demokraadid nõuavad riigi liberaalsete immigratsiooniseaduste muutmist. Nimelt on Rootsi pakkunud alalist elupaika kõigile Süüria põgenikele ja riigil on Euroopa Liidu liikmesmaadest enim asüülitaotlusi elaniku kohta.
  Rootsi endine peaminister Carl Bildti kommenteeris Twitteris, et Löfven tegi kriitilise vea, kui hülgas varasemad kokkulepped ja lubas vasakparteil dikteerida. "Ta põletas sillad," märkis Bildt lühidalt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Rasmus Pikkani: ärme investeeri nii, nagu homset ei oleks
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Tulemuste ootus keris indekseid ülespoole
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: Tesla teise kvartali tulemustest, Ööd Mirror Houses investeeringust ja e-kaubanduse rekordaastast
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Nädala raadiohitid: edukate naiste õppetunnid ja muudatused ühisrahastuses
Eestis paljude investorite seas menukad ühisrahastusportaalid peavad selle aasta novembriks oma tegevust põhjalikult muutma. Äripäeva raadio selle nädala ühest kõige kuulatumast saatest saab teada, mis muutusi ühisrahastusportaale ees ootab ja kuidas need muudatused turgu mõjutavad.
Eestis paljude investorite seas menukad ühisrahastusportaalid peavad selle aasta novembriks oma tegevust põhjalikult muutma. Äripäeva raadio selle nädala ühest kõige kuulatumast saatest saab teada, mis muutusi ühisrahastusportaale ees ootab ja kuidas need muudatused turgu mõjutavad.