Pille Ivask • 8. detsember 2014 kell 4:33

Merkel süüdistab Putinit probleemide tekitamises

Angela Merkel  Foto: epa

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kritiseeris Venemaa president Vladimir Putinit Ukraina kriisi pärast ning hoiatas, et Venemaa „tekitab probleeme“ ka Moldovas ja Gruusias ning tahab mõningaid Balkani riike muuta „majanduslikult ja poliitiliselt sõltuvaks“, kirjutab Financial Times.

Merkeli kommentaarid avalikustas Saksa ajaleht just siis, kui Prantsusmaa president Francois Hollande oli Kremli pealikuga kohtumas, et neutraliseerida pingeid.

Merkelilt küsiti ka, kas Lääne ja Venemaa vahel võiks puhkeda sõda Balti riikide pärast. „Küsimus, kas Balti riikides võiks tulla sõda, ei tõstatu kunagi,“ lausus Merkel ajalehele Die Welt am Sonntag. „Pealegi, NATO artikkel 5 kehtib kõigile liikmetele,“ lisas ta.

Intervjuu ilmus pühapäeval, päev pärast Hollande'i kiirpeatust Moskvas, kus ta rääkis kaks tundi Putiniga. Kaks riigijuhti kinnitasid oma usku sellesse, et suudavad aidata kaasa Ukraina konflikti lahenemisele.

Pariis andis teada, et Hollande rääkis pärast Putiniga kohtumist telefonitsi ka Merkeli ning Ukraina presidendi Petro Porošenkoga. Putini ning Hollande'i vestluse sisust pole palju teada, ent Putini sõnul „toob diskussioon positiivseid tulemusi“.

Kontrast, kuidas Saksamaa ja Prantsusmaa suhtlevad Venemaaga, näitab, et Euroopa Liidu liikmesriigid on Putiniga suhtlemisel hädas. Isegi riikide parlamendis käib äge debatt selle üle, kas Venemaaga suhtlemisel peaks hoidma karmi või leebemat joont, et veenda Putinit ohjeldama Ukraina separatistide toetamist.

Hetkel kuum