Sirje Rank • 29 detsember 2014

ELi välispoliitika juht: vajame Venemaaga uut debatti

Federica Mogherini  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Liidu välispoliitika juhi Federica Mogherini sõnul peaks Euroopa Liit käivitama Venemaaga uue debati, et lõpetada Ukraina üle tekkinud vastasseis.

"Praegune olukord on Venemaa jaoks väga raske,“ ütles Mogherini nädalavahetusel Itaalia väljaandele La Repubblica. „Nende endi huvides on aidata kaasa konflikti lõpetamisele. Samal ajal teame me kõik, et Venemaa etendab olulist rolli mitte üksnes Ukrainas, vaid ka Süürias, Iraanis, Lähis-Idas ja Liibüas,“ vahendas väljaanne EUObserver.

„Meil tuleb käivitada Moskvaga otsekõnelused meie kahepoolsete suhete üle ning rolli ütle, mida Venemaa saaks etendada teistes kriisides,“ ütles Mogherini. Ta lisas, et ka USA ja Ukraina soovivad vastasseisu lõpetada.

19. jaanuaril juhib Mogherini Brüsselis ELi välisministrite strateegilist debatti Venemaa üle. Märtsi ja juuli vahel on vaja ära otsustada, kas Venemaa vastu kehtestatud sanktsioone pikendada või mitte.

Viimase Ülemkogu järel ütles Saksamaa kantsler Angela Merkel, et sanktsioone on võimalik tühistada vaid siis, kui Venemaa loobub Ukrainalt vallutatud territooriumist. Prantsusmaa ja Itaalia valitsusjuhtide suhtumine oli aga pehmem. Hiljem hoiatas ka Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier, et Venemaa majanduse kokkuvarisemine on Euroopale ohtlik.

Venemaa suhtes on sõbralikumas leeris ka Austria, Tšehhi, Ungari, Slovakkia.

„Tõsine kriis Venemaal ja majanduse kokkuvarisemine tekitaks vaid probleeme juurde. Uksed Euroopa ja Venemaa vahel peavad jääma avatuks,“ ütles Austria president Heinz Fischer nädalavahetusel ajalehele Wirtschaftsblatt antud intervjuus. Vastasseisu lahenemist näeb ta Ukraina separatistlikele piirkondadele suurema autonoomia andmises.

„Vaja on tõsiseid kõnelusi detsentraliseerimise või föderatsiooni loomise üle, mis looks Ukraina idaosas sellise olukorra, millega mõlemad pooled saavad edasi elada,“ ütles ta.

Hetkel kuum