• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Einar Vallbaum kritiseerib sotside ettepanekuid

  Ettevõtja ja endine Lääne-Viru maanvanem Einar Vallbaum kiitis heaks vaid sotside plaani kehtestada raskeveokimaks kõigile Eestis liiklevatele veokitele.Foto: Erik Prozes

  Sotside maksumuudatusettepanekud sisaldavad palju erisusi, mida laidab ettevõtja Einar Vallbaum, kelle hinnangul peaks ärikliima olema kõigile ühesugune

  Ilmselt üks olulisemaid ettevõtjat puudutavaid muudatusi on regionaalse sotsiaalmaksu kehtestamine, mis tähendab, et väljaspool Harjumaad ja Tallinna paiknevatele töökohtadele on sotsiaalmaks 3% madalam kui pealinnas ja selle ümbruses. Puudujääv osa tahetakse osaliselt katta ettevõtte jaotatava kasumi avansilise maksustamisega. See tähendab, et 7protsendilist tulumaksu maksavad ettevõtted, mis pole viimase kolme aasta jooksul kasumit välja võtnud. Kehtib see aga vaid neile firmadele, mille omakapital ületab 30 000 eurot.
  IRLi nimekirjas riigikokku kandideeriva Vallbaumi hinnangul peaks maksukeskkond olema ühtne ja mingisugust erisust ettevõtte suuruse või paiknemise järgi teha ei tohiks. „Kui meil on ettevõtluskliima üks, siis peavad kõik firmad teadma, et on üks kliima, olgu ta suur või väike. Seda populismi ei ole vaja, ma arvan. Olgu üks kliima igal pool ja küll me hakkama saame,“ märkis Vallbaum. Tema sõnul on rumal arvata, et kõik inimesed lähevad Tallinnasse. „Ei lähe sinna keegi, äri liigub sinna, kus ta peab olema ja kus tal on võimalused,“ sõnas Vallbaum. Ta lisas, et hoopis olulisem on inimeste puudus, mis annab tunda ka pealinnas.
  Kasum investeeritakse ettevõttesse
  Sotsiaaldemokraatliku Erakonna rahandus- ja majanduskomisjoni esimees Rannar Vassiljev on avansilise maksustamise kohta varem näitena toonud Eesti nelja suuremat panka, kes oleks uue süsteemi järgi maksnud aastatel 2010-2012 umbes 70 miljonit eurot.
  Vallbaum aga ei mõista, miks on pangad kogu aeg inimestel hambus ja kui tahetakse mõjutada neid Eestis makse maksma, võiks otse välja öelda, et see muudatus kehtib pankadele. Tema sõnul ei võta paljud kasumit välja, sest investeerivad selle ettevõttesse tagasi. On vaid üksikud suuremad ettevõtted, kes saavad kasumit jaotada.
  Sama kriitiliselt suhtus Vallbaum ettepanekusse kaotada erisoodustusmaks neilt kuludelt, mida teeb tööandja töötaja tervise heaks. Peamiselt firmade spordiklubisid puudutav tekitaks tema hinnangul taas ebavõrdsust. Sama hästi võiks erisoodustusmaksu kaotada ka mitmetelt teistelt hüvedelt, mida tööandja saaks töötajale pakkuda. „Ma küsin oma majas, kus on 60 inimest, et kui palju te spordiklubis käia tahate. Nendest ütleb 20, et tahab. 40 jääb järgi, kellest viis käib rahvatantsus, mis ma nendega siis teen?“ arutles Vallbaum.
  Raskeveokimaks on hea idee
  Sotsidele omaselt tahavad nad kehtestada astmelist ehk progressiivset tulumaksu. Ettepanek on maksustada 1600 eurot ületavat kuutulu 29% tulumaksuga. Kõrgemat maksumäära korrigeeritakse soeses keskmise sissetuleku tõusuga. „Miks me karistame neid inimesi, kes tööd teevad? Miks te mind karistate? Las sotsid tulevad hakkavad ise tööle,“ vastas Vallbaum küsimusele, kas selline muudatus oleks hea.
  Positiivsemalt suhtus ta ettepanekusse, mis puudutab otseselt tema kaubavedudega tegelevat firmat Lajos. Nimelt tahavad sotsid ühe katteallikana kehtestada raskeveokimaksu kõigile riigis sõitvatele veokitele. Vallbaum tõdes, et tegu oleks sisuliselt teemaksuga, mis tuleks Eestis tulevikus kindlasti kehtestada.
  Praegu on Eestil Venemaaga kokkulepe, et siinsed sõidukid saavad sealsetel teedel tasuta sõita ja vastupidi. Samas on Venemaal kavas tuleva aasta kevadel kehtestada teemaks, mis tähendab, et see annaks ka Eestile võimaluse sama teha. Vallbaum märkis, et Lätis on teedemaksud väga kõrged ja on igati õigustatud, et Eesti järgiks lõunanaabri eeskuju.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: eksklusiivse kinnisvara kese kolib lähiaastatel Tallinna Manhattanile
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Nasdaq suutis ainukesene napis plussis sulguda
Kolmapäeval andsid tooni eile õhtul tulemused teatanud Alphabet ja Microsoft, vedades õige napilt ka plussi Nasdaqi indeksi, vahendab Reuters.
Kolmapäeval andsid tooni eile õhtul tulemused teatanud Alphabet ja Microsoft, vedades õige napilt ka plussi Nasdaqi indeksi, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Pikk koroona kurnab ning nõuab haiglatelt jõudu ja raha
Kui ühest otsast täituvad haiglad ühe enamate koroonahaigusega patsientidega, nõuab läbipõdejaid hiljem saatev niinimetatud pikk COVID haigla teises osakonnas üha suuremat aja-, raha- ja personaliressurssi, kirjutavad Meditsiiniuudised.
Kui ühest otsast täituvad haiglad ühe enamate koroonahaigusega patsientidega, nõuab läbipõdejaid hiljem saatev niinimetatud pikk COVID haigla teises osakonnas üha suuremat aja-, raha- ja personaliressurssi, kirjutavad Meditsiiniuudised.