Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Gluteenivaba Kivi, Paber, Käärid

    Söögikoht Kivi, Paber, Käärid erineb kõigist teistest Eesti söögikohtadest selle poolest, et pakub täiel määral gluteenivabu roogi. Ka on mõeldud veganite peale ning muretsema ei pea needki, kes toidus laktoosi ja kaseiini ei talu.Foto: Julia-Maria Linna

    Telliskivi gastronoomialinnaku värskeimaks uudiseks on Kivi, Paber, Käärid (KPK). Noorim on ka trendikaim – täiel määral gluteenivaba, natuke ka veganlik ning laktoosi- ja kaseiinivaba.

    Kivi, Paber, Käärid

    22 p (30 võimalikust)Toit: 8 p Teenindus: 8 p Interjöör: 6 p

    Aadress: Telliskivi 60a, C4, TallinnTelefon: 600 3626Avatud: E–N 10–23, R 11–02, L 10–02, P 11–23Põhiroogade hinnad: 10–14 eurot

    Varasemaid Äripäeva restoraniteste loe aadressilt www.aripaev.ee/restoranitest

    Steriilsemas ümbruses mõjuks korraga nii paljusid piiranguid järgiv menüü peaaegu et meditsiiniliselt. Aga mitte Kivi, Paber, Kääride jõulise tööstusdisainiga söögisaalis. Uue alternatiivse menüüga niširestorani tulek rõõmustab kasvõi ainult sellepärast, et teeb kulinaarse pildi kirjumaks.
    Mõnigi kord on aga juhtunud nii, et idee on küll võimas, ent puudu jääb teostusest ehk maitsemõnust. Paari külastuse järel julgen aga ennustada, et seekord on pigem vastupidi – Kivi, Paber, Käärid paneb ka tavalise kõigesööja gluteeni-, laktoosi- ja teab veel millevabalt sööma. Tühja sest vabadusest, kui toit on maitsev.
    Gluteenivaba ei võrdu maitsevaba
    KPK antrekoot koos röstitud köögiviljadega oli muljetavaldav mitte niivõrd oma laktoosi- ja kaseiinivabaduse poolest, vaid esiteks juba seetõttu, et antrekoot üldse menüüsse oli võetud, teiseks aga seetõttu, et kokk selle küpsetamisega nii hästi oli hakkama saanud. Kes antrekooti armastab, see teab, millest ma räägin, kes veel mitte, soovitan proovida. Ka liha ja röstitud köögiviljadega kokkusobitatud punase veini kaste oli meistriteos.
    Ilma burgerita ei saa enam tavarestoranidki hakkama, nii et otse loomulikult oli see ka KPK menüüs. Isegi kahel moel, liha- ja lihavaba variandina. Lihaga variant ei suutnud küll antrekoodiga võrdselt vaimustust äratada, kuid väiksema nälja kustutas (suurema korral peaks neid kaks tellima). Ja siin jäi ka maitsest midagi puudu – just see osa, mis heast asjast väga hea teeb.
    Burgeri juurde käivaid friikartuleid söandavad tegijad nimetada tervislikeks. Muidugi tundsime huvi, kuidas enamasti rämpstoidu hulka arvatavad kartulid tervist on kogunud. Ettekandja teadis rääkida nii sellest, et kartulite praadimiseks kasutatav palmiõli talub kõrget kuumust, kui ka rasvahappelisest koostisest, menüü informeeris lisaks ka E-vitamiini rikkusest, aga ökoloogilisest aspektist polnud ettekandja midagi kuulnud. Teatavasti võetakse just palmiõli tootmiseks maha tohutul hulgal vihmametsasid, mille all kannatab kogu maakera ökosüsteem.
    Tervislik, aga kas ka ökoloogiline?
    Nagu hiljem ühe KPK kokkadega tehtud telesaate järelvaatamisel kuulsin, olla nende õli selles patust vaba, sest pärineb Aafrikast, kus vihmametsaprobleemi pole. Lihtsalt ettekandja polnud asjaga kursis, kahju. Mitte et ma toidu päritolu üle nii hirmus tundlik oleksin – foie gras'd himustan ikka, mis sest, et Prantsusmaal käib parajasti kohtuprotsess, kus üht suurtootjat süüdistatakse lindude vägivaldses toitmises. Aga oleks ju tore, et klientide-sööjate tervise ja heaolu väärtustavas kohas ka keskkonna tervise ja heaolu pärast ei peaks muretsema.
    Mitte ainult KPK toidud ei järginud trende, vaid seda tegi ka joogikaart. Väiketootjate õlled nagunii, ilma nendeta ei saa enam ajaga kaasas käia tahtev söögikoht hakkama, aga valikus olid ka siidrid, Dammanni teed ja märkimisväärne valik mittealkohoolseid jooke, millest meelepäraseimad Club-Mate Classic ja kookosevesi.
  • Hetkel kuum
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Kiibisektori kolmas trügib vägisi pjedestaali teisele astmele
Nvidia aktsiajagunemisega kaasnenud eufooria paistel jagab oma aktsiad kümnega ka Broadcom, praegu kiibisektori suuruselt kolmas firma, lootusega tõusta suuruselt teiseks.
Nvidia aktsiajagunemisega kaasnenud eufooria paistel jagab oma aktsiad kümnega ka Broadcom, praegu kiibisektori suuruselt kolmas firma, lootusega tõusta suuruselt teiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Konkurentsiameti juht räägib ebapopulaarsete otsuste langetamisest ja inimeste pahameelest
Pärnu juhtimiskonverentsil rääkis konkurentsiameti juht Evelin Pärn-Lee sellest, kuidas langetada ebapopulaarseid otsuseid ja millega seejuures arvestada tuleb.
Pärnu juhtimiskonverentsil rääkis konkurentsiameti juht Evelin Pärn-Lee sellest, kuidas langetada ebapopulaarseid otsuseid ja millega seejuures arvestada tuleb.
Aasta lõpuks sõidavad pealinna tänavatel vesinikutaksod
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Aasta lõpuks sõidavad pealinna tänavatel vesinikutaksod
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Vesinikutehnoloogiaettevõte PowerUp Energy juhi Ivar Kruusenbergi sõnul jõuavad novembris Tallinna tänavatele esimesed vesinikutaksod.
Mart Helme uuest erakonnast: ma ei usu neisse, pole kedagi, kes nende eest rügaks
EKRE juhtfiguur Mart Helme ütles parteist lahkunute uue erakonnaalgatuse kohta, et tal pole sellesse mingit usku.
EKRE juhtfiguur Mart Helme ütles parteist lahkunute uue erakonnaalgatuse kohta, et tal pole sellesse mingit usku.
Reisikorraldaja rühkis kasumisse: inimesed läksid pensioniraha eest reisile
Reisikorraldusfirma Tez Tour parandas mullu oma tulemusi ja kirjutab aruandes, et paljud teisest pensionisambast raha välja võtnud kulutasid selle just puhkusereisidele.
Reisikorraldusfirma Tez Tour parandas mullu oma tulemusi ja kirjutab aruandes, et paljud teisest pensionisambast raha välja võtnud kulutasid selle just puhkusereisidele.