Sirje Rank • 12. märts 2015 kell 10:58

Venemaa hajutab spekulatsioone Putini ümber

Foto 2009. a judo trennist, millest toona peaminister olnud Vladimir Putin osa võttis  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaa presidendi Vladmir Putini pressiesindaja tõrjus spekulatsioone presidendi tervisliku seisundi kohta, millele on põhjust andnud mitmete kohtumiste ärajäämine ning välisreisi edasilükkamine.

„Tal on pidevalt kohtumised, kuid kõik kohtumised ei ole alati avalikud,“ ütles Dmitri Peskov raadiokanalile Ehho Moskvõ antud intervjuus. Presidendi tervise pärast ei ole vaja muretseda, tema käepigistus on jätkuvalt väga tugev, tsiteeris Peskovi agentuur Bloomberg.

Putin ei ole avalikkuse ees olnud alates 5. märtsist, mil ta kohtus Itaalia peaministri Matteo Renziga. Sel  nädalal on ta mitu kohtumist tühistanud ning edasi lükanud visiidi Kasahstani. Peskovi sõnul on president pidevas ühenduses valitsuse liikmete, pankade ja riigifirmadega, kuna seda nõuab Vene majanduse praegune väga pingeline olukord.

2012. aastal tunti samuti presidendi tervise pärast hirmu, kui Putin jättis rohkem kui kuu aega väldanud perioodi jooksul ära või lükkas edasi viis välisreisi. Ametnikud ja peaminister Dmitri Medvedev pidid toona korduvalt tõrjuma kuuldusi, et president on haige või seljavaluga ravil.

Osa Putini imidžist kodumaal on tugev füüsiline tervis.

Peskovi sõnul lükkus Putini kohtumine Kasahstani presidendi Nursultan Nazarbajevi ja Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenkoga edasi ühisel nõusolekul.

Mingeid põhjusi, miks Putini kohtumised ära jäid, pole toodud.

Ka agentuurile Bloomberg kinnitas Peskov, et Putin on „absoluutselt“ täie tervise juures. Rohkem ta teemat ei kommenteerinud.

Hetkel kuum