Eliisa Matsalu • 26. mai 2015 kell 14:15

Üüritulu maksukogumine hüppas lakke

Kortermajad Tallinna kesklinnas. Üüripindadelt teenitud tulu deklareeritakse üha enam.  Foto: Raul Mee

Möödunud aasta tuludeklaratsioonide järgi kasvas hüppeliselt üüritulu deklareerivate isikute osakaal. Maksuameti teatel kandis nende teavitustöö vilja.

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde sõnul avaldas üüritulu deklareerimise teavitustöö märkimisväärset mõju. “Kampaania Facebookis ja hea koostöö kohalike omavalitsustega suurendas üüritulu deklareerivate isikute arvu koguni 27,5%,” rääkis Udde. Neist 42% on täiesti uued üüritulu deklareerijad. Maksuameti teravdatud tähelepanu üüriturule kasvatas deklareeritavat üüri tulu üle kolme miljoni euro. Keskmine üüritulu deklaratsiooni kohta oli 2386 eurot, kokku deklareeris tulu 5123 isikut.

Üüritulu deklareerimine kasvas | Create infographics

Udde ütles, et paljud kohalikud omavalitsused ei teinud maksuametiga üüritulu deklareerijate leidmisel koostööd. Näiteks keeldusid vastavat infot väljastamast Pärnu, Tartu ja Rakvere linn. Head koostööd tegi tema sõnul Tallinna linn. “Tegelikult on ju üüritulu maksud tulubaasiks ka kohalikele omavalitsustele endile, kuna nad saaksid 11,6% üüritulust endale,” märkis Udde.

Maksuamet on üürituru tulumaksu kogumisel teinud jõulist teavitust, ütles kinnisvarafirmade liidu juht Tõnis Rüütel. Näiteks on maksuamet Rüütli sõnul appi võtnud kohalike omavalitsuste registrid ja võimalikud üürileandjad läbi helistanud. Selline meetod on Rüütli sõnul andnud selget kasu, sest üüri tulu deklareerivate isikute kasv 27,5% on ilus tulemus.

Paraku nentis Rüütel, et sellise tempoga deklareerijate arv edas pidi ei kasva. “Ega see põrandaalune osa nii suur ka pole,” ütles ta. Samuti pole inimeste hirmutamine kõige õigem valik. Näiteks võib mõnigi seepeale otsustada, et üürimise asemel on mõistlikum pind maha müüa. “Tegelik probleem on ju siiski see, et üüriturg pole korralikult välja arenenud,” ütles ta.

Rüütli sõnul peab riik ka präänikumeetodi välja pakkuma. Näiteks võiks mingi aeg üürimisel olla tulumaksuvaba. Kui aga tulumaksust vabastada mingisugune osa üüri tulust, peaks see Rüütli sõ- nul olema vähemalt 50%.

Pindi Kinnisvara partner Peep Sooman lisas, et üleüldse on Eesti õiguskultuur paranenud. “Maksudega susserdamist ei peeta enam lahedaks,” ütles ta.

Töötajate register tõi miljoneid juurde

Eelmisel aastal kasvasid tuludeklaratsioonide ja neid esitatavate isikute arv, samuti suurenes tagasimakstav summa. Kokku esitati 588 531 deklaratsiooni. Tagasimaksmisele kuuluv tulumaks küündis mullu peaaegu miljoni euroni. Deklareeritav tulu kasvas koguni 11,7%, 6,7 miljardi euroni.

Udde märkis, et suur roll deklareeritavate isikute arvu ja tulude kasvus oli eelmisel aastal käivitatud töötajate register. “Registri mõju ei saa siin kindlasti alahinnata, sest lisandus üle 20 000 uue deklareerija. Töötamise registreerimise nõue on toonud pildile ka need, kes siiani ei töötanud ja seega puudus neil põhjus deklaratsiooni esitamiseks,” selgitas ta.

Maksuamet peab igal aastal vaeva nägema, et kõik FIEd deklaratsioonid esitaksid. Kohustus selleks on 34 614 isikul ja senimaani on maksuametil veel mõni tuhat deklaratsiooni puudu. FIE keskmine tulu vähenes möödunud aastal 26 eurot

Deklareeritav tulu suureneb | Create infographics

 

Tuludeklaratsioonide esialgsete andmete järgi teenis möödunud aastal Eestis vähemalt miljon eurot kaks korda rohkem inimesi kui aasta varem. Kokku oli euromiljonäre kuus. Maksuameti teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde ütles, et euromiljonäride tulu peamine allikas oli eelmisel aastal kinnisvara.

Miljonäride arvu sajaprotsendiline kasv tundub küll suur, kuid näiteks aastal 2011 oli Eestis vähemalt miljon eurot tulu deklareerinud isikuid 16. See-eest on igal aastal kasvanud kroonimiljonäride arv, kes teenivad üle 64 000 euro aastas. Möödunud aastal kasvas nende osakaal 3468 isik

Seni on tulumaksu tagastatud 371 762 deklaratsiooni alusel kogusummas 87 miljonit eurot. 4399 deklaratsiooni kontrolli tulemusena on jäetud tagastamata 452 530 eurot. Kontrollitakse peamiselt neid deklaratsioone, mille alusel võeti 2014. aastal eluasemelaen, või juhtumeid, kus laenu pole INF-deklaratsioonil kajastatud. Samuti lähevad kontrolli need deklaratsioonid, kus kajastatakse välismaa koolituskulu ja kus eelmiste aastate välistulu on deklareerimata.

Tulumaksu tagastamise tähtaeg on tänavu 1. juuli, mil ligi 11 600 isikul tuleb juurde tasuda 3,1 miljonit eurot. Füüsilisest isikust ettevõtjatele ja nendele, kes said kasu vara võõrandamisest ning deklareerisid välismaalt saadud tulusid, on tähtajaks 1. oktoober. Siis tuleb 12 468 isikul tasuda tulumaksu 22 miljonit eurot.

Esitatud deklaratsioonid | Create infographics

Hetkel kuum