Sirje Rank • 2. juuli 2015 kell 12:15

Soome kahtleb tuumaprojekti investoris

Soome majandusminister Olli Rehn  Foto: Scanpix/Reuters

Ootamatult ilmus Soome tuumajaama projekti, kus tehnoloogia tarnija on Venemaa riiklik tuumaenergiafirma Rosatom, tundmatu Horvaatia energiafirma, mis justkui täidaks tingimuse, et vähemalt 60% projektist peab olema ELi või EFTA riikide ettevõtete valduses.

Soome majandusminister Olli Rehn on aga investori ehtsuses kahtlema löönud ja nõuab hiljemalt 6. juuliks lisainformatsiooni, kuidas väike ja tundmatu taastuvenergiafirma sai korraga teha nii suure investeeringu.

Soomlased kahtlustavad, et tegemist on venelaste varifirmaga, mille abil Rosatomi projekt tahetakse käima saada.

Horvaatias Zagrebis kohapeal käinud Soome päevalehe Helsingin Sanomat ajakirjanik leidis eest valge korrusmaja, mille uksel oli väike metallplaat firma nimega Migrit Energija. Samal aadressil on ka Migrit Solar Energija ning Venemaaga tihedates sidemetes firma Titan kontorid. Helsingin Sanomate andmeil on Horvaatia firma tihedasti seotud Vene oligarhi Mihhail Šišanovi ja talle kuuluva ehitusfirmaga Inteko.

Lehele kinnitati, et firma juhtivtöötajad on sõitnud Soome lähemaid selgitusi andma.

Horvaatia firma Migrit Solarna Energija kerkis ootamatult välja nädala alguses viimasel minutil, kui kukkus ehitusloa taotlemise tähtaeg. Firma teatas, et on teinud 158 miljoni euro suuruse investeeringu Fennovoima konsortsiumi, mis tagab 9% osaluse. Fennovoima plaanib Pyhäjokile uut Rosatomi tehnoloogiaga tuumajaama. Rosatomile kuulub projektis 34% osalus.

Hetkel kuum