Mait Kraun • 4. august 2015 kell 10:49

Islamiriigis kehtib inimkaubanduse hinnakiri

Islamiriigi lapsvõitleja  Foto: EPA

Islamiriigist on lekkinud naiste ja laste seksorjanduse hinnakiri. ÜRO ametnik Zainab Bangura nägi aprillis Iraaki külastades Islamiriigi brošüüri, kus oli toodud röövitud inimeste hinnakiri, vahendab Bloomberg.

Röövitud inimeste hinnakiri tuli välja juba kaheksa kuud tagasi – ja sest ajast on selle autentsuses kaheldud. Nüüd kinnitab Bangura, kes on ÜRO seksuaalvägivalla erisaadik, et dokument on siiski ehtne ja see iseloomustab Islamiriigi küünilisust.

„Tüdrukutega käib äri nagu naftabarrelitega,“ ütles Bangura eelmisel nädalal intervjuus. „Ühte röövitud last võib müüa 5-6 korda. Vahepeal müüvad võitlejad lapsed peredele tuhandete dollarite eest tagasi.“

Brošüürist selgus, et kõige kõrgemas hinnas on aastased lapsed. Dollaritesse ümber arvestades ostavad Islamiriigi võitlejad 1-9 aastaseid tüdrukuid 165 dollari eest, ütles Bangura. Teismeeas tüdrukute hind on tema sõnul 124 dollarit ja alates 20ndast eluaastast langeb hind veelgi.

Esmalt pakutakse rööövitud lapsi väejuhtidele, seejärel saavad panuseid teha kõrvalised isikud, pärast mida saavad hinnakirja alusel osta järelejäänud lapsi juba võitlejad.

Kerry Crawford, kes õpetab James Madisoni ülikoolis, ütles, et selliste tegude avalikkuse ette toomine tugevdab organisatsioonisiseseid sidemeid ja aitab hirmu külvata. „Kui sina ja su grupp teete midagi keelatut, siis grupi sidemed tugevnevad,“ ütles ta ja lisas, et sõdurite kalduvus seksuaalsele kuritarvitusele on pika ajalooga – näiteks nn vägistamislaagrid endises Jugoslaavias 1990ndatel.

Hetkel kuum