11. august 2015 kell 8:30

Petetud töötaja võitleb tankistide vastu

Äripäev koostas ülevaate variisikute lemmiknotaritest.  Foto: Andras Kralla

Raskustesse sattunud trükikoda VSF Print liikus tuntud tankisti ning firmamatja kontrolli alla. Ettevõtte pettunud töötaja võitleb inetu firmalõpetamise vastu.

VSF Print OÜAsutatud 23. veebruaril 2005Tegevusvaldkond trükitööstusOmanik kuni 2015 maini Avers Sport Factory OÜ (Sven Maibaum) ja Petcons OY, nüüd Andromax OÜ (Raivo Palmiste)Viimased majandustulemused 2012. aastast, kui 90 000eurose käibe juures teenis 15 500 eurot kahjumit.Maksuvõlg riigi ees 16 000 eurot 

Väike trükitööstus VSF Print OÜ sattus mõned aastad tagasi rahalistesse raskustesse ega suutnud neist enam omal käel välja tulla. Lisaks töötajatele võlgu jäänud palgarahale kogunes riigile maksmata jäänud maksude kuhi, mis praegu ulatub 16 000 euroni. Inforegister.ee andmeil pole ettevõte viimastel kuudel makse tasunud, esitamata on viimase kahe aasta majandusaruanne.

Selle aasta mais müüdi seni Sven Maibau­mile ja Soome ettevõttele Petcons OY kuulunud firma ligi kaheks kuuks Solemis Invest OÜ-le (omanik Rein Selde) ning seejärel sai omanikuks Andromax OÜ, mille omanik on mitmekümne raskustes firma omanik Raivo Palmiste.

Viimase firmamatmistest kirjutas Äripäev näiteks mullu sügisel, kui ta Tallinna Konverentside omanikul Ülla Mägi-Eringal raskustes firmadest lahti aitas saada. Trükikoja uueks juhatuse liikmeks kinnitati aga Äripäeva tankistide nimekirjades olev Rein Roosmaa, kes on äriregistri andmetel enam kui 50 raskustes või likvideerimisel firma juhatuses. Muu hulgas sai firma uueks aadressiks Pärnu, Aida tn 5, mis on notar Anu Raidi aadress, kelle poole Raivo Palmiste on ka varasemate tehingutega sageli pöördunud. Palmiste kinnitas VSF Print OÜ osanikuks notar Anne Kuill, kellega Palmiste samuti on sageli koostööd on teinud.

VSF Print OÜ endine osanik ja endine juhatuse liige Sven Maibaum ütles, et tema ei tea firma käekäigust midagi.

Ettevõtte praegune töötaja Rainer Gornischeff rääkis, kuidas firma müüdi tankistile maha seljataga toimetades ning töötajaid informeerimata. “Palgad olid töötajatel saamata, ühel vist aasta aega. Tarnijatele oldi võlgu, maksuametile ka muidugi. Maksud kõik deklareerimata. Kuna see on kahe maa vaheline firma, siis Soome poolt maksti mulle nende oma vahenditest palgavõlga. Mina olen peaaegu kõik kätte saanud suurte viivitustega,” ütles Gornischeff.

Ettevõttes endiselt töötav Gornischeff tahab asjad õigeks seada, kuid ei tea täpselt, kust alustada. Maksuametile on ta kirju saatnud, taotledes tema pealt makstavate maksude deklareerimist, aga sealt ei ole ta adekvaatset vastust saanud.

Autor: Kreete Sepp

Hetkel kuum