Mari Mets • 25. september 2015 kell 4:30

Haare lai nagu Vene taiga

Kapo kahtlustab, et Hillar Teder andis 275 000 eurot laenu Keskerakonnale selle eest, et Tallinna linn vahetaks tema ettevõttega Kadriorus kinnistuid.   Foto: Eiko Kink

Teiste suurärimeeste seas lõbusa jutumehe ja üliambitsioonika haardega ettevõtjana tuntud Hillar Tederit (53) ei kipu keegi oma sõbraks nimetama, ikka äripartneriks, ammugi ei pudene kusagilt fakte tema eraelu kohta.

Neljapäeva hommik, kell 7 Tederi maja ees Tallinna lähistel. Väljas läheb just valgeks, majas valitseb pilkane pimedus ja haudvaikus. Murutraktor on jäetud majaesisele teele, nagu oleks selle juht äsja roolist püsti tõusnud. Naabrite juures on hommikused multikad juba käima pandud. Autorataste jäljed majaesiselt kiviklibult viivad mööda tänavat värava eest minema. Kohalikud teavad rääkida, et kui Teder metsa vahelt maanteele keerab, kihutab ta hommikuti 140ga oma kuldse Bentleyga Tallinna poole. Peaaegu samasugusega nagu on Kofkinil.

Täna langevad sügislehed aias jõude seisvale pinksilauale, laste kiiged on juba üles tõstetud ning metsloomade söötmiskoht maja tagant algava metsa ääres mattub udusse. Peremeest ei paista kusagil. Pärast skandaali puhkemist mängib ta ajakirjanikega kassi-hiire mängu. Muidu ladusa suhtleja telefon on nüüd tumm ja uks suletud. Ühe ajakirjaniku kõne peale helistab ta isegi kogemata tagasi, kuid katkestab selle kõne kiirelt.

2014. aasta septembris ilmunud Äripäeva Rikaste TOPis oli Hillar Teder 2. kohal ja vara väärtus 238,4 miljonit eurot. 2015. aasta veebruaris ilmunud dividendide TOPis oli 8. kohal, võttes dividende 2,8 miljonit eurot.

Kapo kahtlustus: andis 275 000 eurot laenu Keskerakonnale selle eest, et Tallinna linn vahetaks tema ettevõttega Kadriorus kinnistud

Uskumatu Vene-edu

 Tederiga üle 20 aasta äri ajanud Jüri Käo ütleb esimese asjana, et Hillariga on lõbus koos olla – ta on laia silmaringiga ja mõistab hästi nalja.

„Ta on väga hea äripartner. Põhjalik ja suur süveneja – asjades, mida ta teeb, on ta väga kompetentne. Ta otsib alati lahendust ja mitte sellist, mis oleks ainult talle kasulik, vaid ikka kogu ärile,“ märgib Käo.

Käo tunnistab, et poleks osanud arvata, et Tederi ärid saavutavad Venemaal nii laia haarde. „Eks ta valis õiged partnerid ja tal oli kõva pealehakkamine,“ lisab ta.

Tederiga Ukrainas ärisid vedanud Raul Parusk nõustub, et Teder on sihikindel ja avatud mõtlemisega.

„Ta ei mõtle ainult raha teenimisele, tahab teha toredaid asju, mis on kestva väärtusega. Talle on tähtis, et tema kinnisvaraprojektid oleksid ka arhitektuuriliselt huvitavad, mitte lihtsalt kiiresti ära müüdavad,“ ütleb Parusk.

Hetkel kuum