Kertu Ruus • Meelis Mandel • 2. oktoober 2015 kell 12:26

Kasparov: Putini režiim vajub kokku… ootamatult

Garri Kasparov  Foto: EPA

Putini režiim vajub ükskord ikka kokku, kuid see juhtub ootamatult, lausus Nordic Business Forumil esinenud malelegend ja inimõiguste aktivist Garri Kasparov Äripäeva küsimusele vastates.

„See pigem juhtub varem kui hiljem, aga kalendrist seda kuupäeva ei leia,“ ütles Kasparov. „Kui leiaks, siis astuks KGB vahele.“

Kasparovi sõnul peab Putin praegu sõda Süürias ainult eesmärgiga see konflikt võimalikult suureks sõjaks puhuda, et muuhulgas ka nafta hind tõusuteele läheks.

Kohalviibinud Soome ajakirjanike küsimustele vastates tõdes Kasparov, et vaevalt Putin Põhjamaadele kallale tungib, lisades pärast pausi sõna „veel“, kuid tema tähelepanu pöödub kindlasti siia regiooni. Kasparovi sõnul on Putini peamine eesmärk praegu ikkagi Ukraina, keda ta ei tohi lääne demokraatiasse lubada, kuna see põhjustaks rahulolematuse kasvu Venemaal. „Diktaator peab masse kogu aeg uute võitudega kostitama ja doose suurendama,“ nentis dissident.

Kasparov mainis, et Balti riikidele pakub NATO kaitset ning et ka järgmine USA president tuleb juba loetud päevade pärast ametist lahkuvast Obamast väga erinev. „Obama andis väga palju maad käest,“ oli Kasparov kriitiline.

Lääneriikidele heitis ta ette liigset pehmust Putiniga suhtlemisel ja lootmist, et ajalugu saab tagasi keerata. „NATO peaks Vene piirideni jõuliselt laienema,“ lausus ta. „Pole midagi hullemat kui mitte midagi tegemine, diktaatorite meelitamine vaid tõstab konflikti hinda.“

Kasparov kasutas Venemaa meediast rääkides orwellilikke väljendeid: „Tänapäeva Venemaa on 100% Orwell – orjus on vabadus, sõda on rahu. Paljud ei suuda uskuda, et selline lausvale on võimalik.“

Kasparov arvutas ka välja, kui paljud inimesed võiksid Venemaal üldse pääseda maailma nägemisest läbi Putini silmade. „Jämedalt võttes kasutab Venemaal internetti 100 miljonit inimest, kuid vaid kümnendik neist otsib sealt poliitikauudiseid,“ nentis Kasparov. „Nendest omakorda 80% püüavad kinni Kremli kanalid ja see ülejäänud 2 miljonit inimest ongi siis see intelligentne opsositsioon, kes meil Venemaal on.“

Hetkel kuum