Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Yana Toom tahab Eestisse tuua "võtmed tagasi" laenud

  Yana Toom.Foto: Raul Mee

  Euroopa Parlament kutsus Euroopa Komisjoni üles analüüsima "võtmed tagasi" (datio in solutum) põhimõtte võimalikke majanduslikke tagajärgi, kaalumaks selle laiemat rakendamist EL liikmesriikides.

  „Võtmed tagasi“ põhimõte tähendab seda, et eluasemelaen kustutatakse, kui maksejõuetu laenuvõtja tagastab pangale hüpoteegiga ostetud kinnisvara võtmed.
  Paljudes Euroopa regioonides, eriti maapiirkondades, kukkusid majanduskriisi ajal majade ja korterite hinnad ja seetõttu on paljudes ELi liikmesriikides jäänud inimesed pankadele võlgu hiigelsummasid - isegi pärast koormavaks muutunud kinnisvara tagastamist. See aga piirab nende toimetulekuvõimalusi tulevikus. Kinnisvara turuhind osutub tihtilugu hüpoteegi summast madalamaks ning pangad nõuavad võlgnikelt hinnavahe tasumist. Datio in solutum võimaldaks kustutada kõiki laenuvõtja hüpoteegikohustusi panga ees kohe pärast maja või korteri võtmete üleandmist laenuandjale.
  Protsessi algatas Eesti eurosaadik Yana Toom, kelle sõnul peab Euroopa Komisjon uurima datio in solutum printsiipi laialt rakendavate riikide kogemust, hindama selle mõju tarbijatele ja äridele ning võimalusi rakendada seda põhimõtet kõikides EL liikmesriikides. „Kindlasti tuleb mõista, et üleöö midagi ei muutu, see on vaid esimene samm. Samas Eesti jaoks on see teema väga tähtis, kuna eluasemelaenude tagastamine on tõsine probleem: teatavasti on iga neljas 60 päeva ja enam tähtaja ületanud laen just eraisiku eluasemelaen,” ütles Toom.
  Eile vastu võetud resolutsiooni ajendiks oli hulk petitsioone Hispaaniast, kus hüpoteegi tagasimaksmise võimetus on massiline. Resolutsiooni vastuvõtmise poolt hääletas 383 Euroopa Parlamendi liiget, vastu oli 266, 16 jäi erapooletuks. Kuuest Eesti eurosaadikust viis toetas resolutsiooni. Vastu oli Tunne Kelam (IRL).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.