Äripäev • 9. oktoober 2015 kell 6:16

Yana Toom tahab Eestisse tuua "võtmed tagasi" laenud

Yana Toom.  Foto: Raul Mee

Euroopa Parlament kutsus Euroopa Komisjoni üles analüüsima "võtmed tagasi" (datio in solutum) põhimõtte võimalikke majanduslikke tagajärgi, kaalumaks selle laiemat rakendamist EL liikmesriikides.

„Võtmed tagasi“ põhimõte tähendab seda, et eluasemelaen kustutatakse, kui maksejõuetu laenuvõtja tagastab pangale hüpoteegiga ostetud kinnisvara võtmed.

Paljudes Euroopa regioonides, eriti maapiirkondades, kukkusid majanduskriisi ajal majade ja korterite hinnad ja seetõttu on paljudes ELi liikmesriikides jäänud inimesed pankadele võlgu hiigelsummasid - isegi pärast koormavaks muutunud kinnisvara tagastamist. See aga piirab nende toimetulekuvõimalusi tulevikus. Kinnisvara turuhind osutub tihtilugu hüpoteegi summast madalamaks ning pangad nõuavad võlgnikelt hinnavahe tasumist. Datio in solutum võimaldaks kustutada kõiki laenuvõtja hüpoteegikohustusi panga ees kohe pärast maja või korteri võtmete üleandmist laenuandjale.

Protsessi algatas Eesti eurosaadik Yana Toom, kelle sõnul peab Euroopa Komisjon uurima datio in solutum printsiipi laialt rakendavate riikide kogemust, hindama selle mõju tarbijatele ja äridele ning võimalusi rakendada seda põhimõtet kõikides EL liikmesriikides. „Kindlasti tuleb mõista, et üleöö midagi ei muutu, see on vaid esimene samm. Samas Eesti jaoks on see teema väga tähtis, kuna eluasemelaenude tagastamine on tõsine probleem: teatavasti on iga neljas 60 päeva ja enam tähtaja ületanud laen just eraisiku eluasemelaen,” ütles Toom.

Eile vastu võetud resolutsiooni ajendiks oli hulk petitsioone Hispaaniast, kus hüpoteegi tagasimaksmise võimetus on massiline. Resolutsiooni vastuvõtmise poolt hääletas 383 Euroopa Parlamendi liiget, vastu oli 266, 16 jäi erapooletuks. Kuuest Eesti eurosaadikust viis toetas resolutsiooni. Vastu oli Tunne Kelam (IRL).

Hetkel kuum