Euroopa Kohus: bitcoinidega kauplemine on maksuvaba

23. oktoober 2015, 12:18
Bitcoin
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20151023/NEWS/151029816/AR/0/AR-151029816.jpg

Euroopa Kohus jõudis järeldusele, et virtuaalse raha ehk bitcoinidega kauplemine on käibemaksuvaba. Eesti muudab oma senist ametlikku seisukohta, vabastades bitcoinidega kauplemise käibemaksust.

Euroopa Kohtu otsuse tingis rootslase David Hedqvisti ja Rootsi maksuameti vaidlus, kus Hedqvist vaidlustas Rootsi maksuameti arvamuse bitcoinile kohalduva käibemaksu kohta. Euroopa Kohtu menetluses esitasid oma seisukoha ka Euroopa Komisjon ning Eesti, Saksamaa ja Rootsi valitsus, kus näiteks Eesti jäi kindlaks senisele maksuhalduri tõlgendusele, kuid Euroopa Komisjon toetas käibemaksuvabastust.

Eesti Krüptoraha Liidu ühe asutajaliikme advokaadibüroo Glikman Alvin & Partnerid vandeadvokaat Priit Raudsepp ütles, et kohtulahend kinnitab, et liit on ajanud õiget asja, kuna samale järeldusele jõudis krüptoraha liit ka oma õiguslikus analüüsis.

„Põhjendus seisneb selles, et bitcoin ja traditsioonilised valuutad on maksevahendid, mis tähendab, et bitcoiniga tasumisel või selle vahetamisel eurode vastu ei tule nende väärtuselt tasuda käibemaksu. Kui bitcoini vahetamise eest küsitakse teenustasu, kohaldub sellele maksuvabastus nagu igale traditsioonilisele valuutavahetusele,“ selgitas Raudsepp.

Eesti Krüptoraha Liidu juhatuse liikme ja advokaadibüroo Glimstedt partneri Priit Läti sõnul muudab see otsus selgemaks vaid osa laiemast maksuregulatsioonist. „Praegu kehtivad maksuseadused on koostatud ja vastu võetud oluliselt varem, kui esimene bitcoini tehing maailmas tehti. See tähendab, et regulatsioon vajab ajakohastamist ning oleme uute lahenduste väljatöötamisel avatud koostööks riigiasutustega,“ selgitas Lätt.

Eesti Krüptoraha Liit tegi rahandusministeeriumile ettepaneku küsimust ja lahendusi analüüsida. Valitsuse andis rahandusministeeriumile ülesande töötada välja virtuaalvaluutade tunnustamise poliitika, milles Eesti Krüptoraha Liit ja riik plaanivad teha koostööd.

Eesti Krüptoraha Liit on krüptoraha tehnoloogia entusiastide ja ekspertide asutatud MTÜ, mille eesmärk on edendada Eestis krüptorahanduse valdkondi, sealhulgas ka tehnoloogiasõbralikumat ärikeskkonda ja haridust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. October 2015, 12:18
Otsi:

Ava täpsem otsing