Äripäev • 23. oktoober 2015 kell 12:00

Läti maksuime uus tulemine

Läti vähendab mikroettevõtete maksukoormust veelgi  

Läti seimi eelarve- ja rahanduskomisjon kiitis neljapäeval heaks maksumuudatused mikroettevõtetele, mis langetatavad nende maksukoormust veelgi.

Nii hakkab eelnõu kohaselt mikroettevõtetele kehtima 5-8protsendine maks sõltuvalt nende käibest. Kuni 7000eurose käibega firmadele kehtib üldine 5% maks. 7000,01-100 000 euro suuruse käibega firmadele kehtib  esimesel kolmel aastal 5% maks ning see tõuseb neljandal tegevusaastal 8 protsendini.

Samal ajal väheneb neil ettevõtetel kohustus maksta sotsiaalmaksu. Seega koosneb mikroettevõtete maksukoormus vaid ettevõtte ja füüsilise isiku tulumaksust ning nn ettevõtlusriski riigilõivust.

Tõsi, alates 2017. aastast peaksid parandusettepaneku kohaselt mikroettevõtted maksma sotsiaalmaksu miinimummääras. „2017. aasta kujuneb üleminekuperioodiks, mil minimaalne sotsiaalmaks arvutatakse ¾ miinimumpalga alusel. 2018. aastal arvutatakse see kogu miinimumpalga alusel. Näiteks kui 2015. aastal oli miinimumpalk 360 eurot, siis kogu sotsiaalmaksu suurus on 122 eurot,“ selgitas Läti rahandusministeerium saadetud teates.

Samas kehtestas Läti valitsus tänavu septembris 37 valdkonda, kus on keelatud kasutada mikroettevõtetele mõeldud eelised. Nende hulka kuuluvad metsatööstus, mäetööstus, tubakatoodete, keemiatoodete, farmaatsiatoodete, kummi ja plastmassitoodete ning metallide tootmine, ehitus ja arhitektuur, hulgikaubandus, taksoteenus, õhutransport, telekommunikatsioon, programmeerimine, info- ja finantsteenused, raamatupidamine ja juriidilised teenused, kindlustus, kinnisvara ost-müük, teaduslikud uuringud, reklaami ja turundusteenused, värbamisagentuurid, riigiasutused ja -kaitse, kohustuslik sotsiaalkindlustus, tervishoid, sotsiaalsed tugiteenused, ühiskondlike, poliitilise ja teise organisatsioonide tegevus jne Täpsemalt saab lugeda siit.

Mikroettevõtete maks viidi Lätis sisse 2010. aastal. 2014. aasta novembris kiitis seim ettevõtjate vastuseisust hoolitama heaks uued määrad kuni 11% 2015. aastal, 13% 2016. aastal ja 15% 2017. aastal. Aprillis taastas parlament endise, 9protsendise määra, mida mikroettevõtjad pidid maksma esimese kolme tegevusaasta jooksul ning neljandal aastal tõusis 7000-100 000eurose käibega ettevõtete maks 12 protsendini.

Hetkel kuum