• Jaga lugu:

  Läti väikesed ettevõtjad jäävad sotsmaksuta

  Läti maksumagnet meelitab.Foto: PantherMedia/Scanpix

  Läti parlament otsustas, et algaval aastal kasvab mikroettevõtete tulumaks küll 15 protsendini, kuid minimaalne sotsiaalmaksu kehtestamine lükati edasi, vahendab Läti Delfi.

  Varem kehtis mikroettevõtetele, millel on 1–9 töötajat, 9protsendine maks. Eriti väikese käibega mikroettevõtete (käive kuni 7000 eurot) maks tõuseb 12 protsendini. Seadus kehtib vaid 2017. aasta kohta ning läheb siis ilmselt uuesti ümbervaatamisele.
  Alguses oli valitsuses plaan kehtestada mikroettevõtetele ka minimaalne sotsiaalmaksumäär, kuid see otsustati siiski edasi lükata. Minimaalne maksumäär oleks arvutatud miinimumpalga alusel.
  Sellegipoolest suunatakse 70,4 protsenti laekuvatest maksudest 2017. aastal sotsiaalkindlustusse ning 2018. aastal juba 80 protsenti. Tulevikus jäetakse ära mikroettevõtjatele ka tegevusalapiirangud, millest saad täpsemalt lugeda varasemast artiklist „Läti maksuime uus tulemine“.
  Kaalumisel oli ka võimalus kehtestada valik – kas maksta sotsmaks kõikidelt töötajatelt ning vaid 5 protsenti tulumaksu või vaid tulumaks 15 protsenti, kuid seegi ei läinud seekord läbi.
  Idufirmadele omad soodustused
  See pole ainus muudatus, mis peaks ettevõtlus riigis elavdama. Näiteks kui firma liigitub start-up’iks, siis kava kohaselt maksavad selle töötajad iga kuu fikseeritud maksu 252 eurot. Lisaks maksab riik idufirmade töötajate eest sotsiaalmaksu, töötajad ei pea maksma tulumaksu ning firma ise on vabastatud kasumi pealt makstavast maksust. Tõsi, kui palk ületab 4050 eurot, tuleb tasuda ka solidaarsusmaks.
  Üks ettevõte saab kasutada neid reegleid kuni viis aastat. Eesmärgiks on seatud, et riigis registreeritakse 20 idufirmat ning töö leiab 120 kõrgepalgalist aastas. Sellest kirjutas Äripäev artiklis „Läti maksumagnet tõmbab idufirmad endale“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.