Sirje Rank • 26. oktoober 2015 kell 7:22

Hiina tahab saada EBRD osanikuks

Ettevalmistused läinud nädalal Suurbritannias riigivisiidil olnud Hiina presidendi Xi Jinpingi vastuvõtuks  Foto: Scanpix/Reuters

Hiina on esitanud ametliku taotluse, et saada Euroopa Rekonstruktsiooni ja Arengupanga EBRD liikmeks, kirjutab Financial Times.

Hiinale avaks see uued infrastruktuuri ja muude investeeringute kanalid Siiditee projektis (One Belt One Road), mille eesmärk on ühendada Hiina tihedamalt Aasia, Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika riikidega.

Hiinale on EBRD liikmelilsus siiski rohkem prestiiži ja poliitika küsimus kui soov aktsionärina kaasa rääkida, kommenteeris lehele EBRD ametnik, kes kinnitas taotluse laekumist.

Väidetavalt puudutas Hiina president Xi Jinping teemat ka läinud nädalal visiidil Suurbritanniasse ning Londonis vaadatakse sellele positiivselt. Septembris ütles Euroopa Komisjoni majanduskasvu eest vastutav asepresident Jyrki Katainen kohtumisel Hiina asepeaministri Ma Kaiga, et EL näeks meeleldi Hiina tihedamat koostööd EBRDga ja ka võimalikku liikmelisust.

Nii on Euroopa Liidu seisukohad paari aastaga oluliselt muutunud. 2011. a kevadel ütles EBRD eelmine president Thomas Mirow, et Hiina liikmelisus EBRDs ei ole üldse teema ning et panga põhikirja arvestades poleks seda kerge korraldada. Põhikirja järgi järgivad liikmed mitmeparteilise demokraatia printsiipi, õigusriiki, inimõiguste kaitset ja turumajandust.

See ei ole siiski takistanud Kesk-Aasia riikidel EBRD liikmeteks saamast, nendib leht. Koostöö Hiina asutatud Aasia Infrastruktuuri Investeeringute pangaga (AIIB) võimaldaks ka EBRD-l Hiina Siiditee ehituse olulises piirkonnas oma tegevust laiendada.

Hetkel kuum