Pille Ivask • 24. november 2015 kell 5:35

Iraani liider Putinile: USA ohustab Lähis-Ida

Vladimir Putin (vasakul) ja ajatolla Ali Khamenei  Foto: epa

Iraani kõrgeim liider ajatolla Ali Khamenei lausus eile Teheranis kohtumisel Vladimir Putiniga, et USA Lähis-Ida poliitika ohustab mõlemat riiki, mistõttu peaksid Iraan ja Venemaa koostööd suurendama, vahendab Reuters.

Süüria kodusõjas toetavad Iraan ja Venemaa Süüria praeguse presidendi Bashar al-Assadi režiimi, samas kui Lääneriigid, Türgi ning Pärsia lahe riigid tahaksid al-Assadi asemele kedagi teist.

Ajatolla Ali Khamenei lausus, et USA püüab oma poliitiliste meetmetega saavutada neid eesmärke, mis sõjaliselt kunagi saavutamata jäid.

USA on omakorda teada andnud, et tema tegevuse ainus eesmärk on aidata kaasa konflikti lahenemisele. „See on justkui omamoodi jätk Iraani kõrgeima liidri varasematele väljaütlemistele, mis puudutavad ülepaisutatud retoorikat USA ning meie huvide kohta,“ kommenteeris USA Riigidepartemangu pressiesindaja Mark Toner.

Khamenei kiitis Putinit selle eest, et Venemaa annab Süüria konfliktis oma panuse, „neutraliseerides Washingtoni mõju“ ning lisas, et Iraani ja Venemaa majandussuhted peaksid kindlasti tihenema.

Juulis jõustus Iraani tuumalepe Iraani ning kuue suurriigiga, kelle hulka kuuluvad ka USA ning Venemaa. Kokkuleppe põhjal nõustus Iraan pikemas perspektiivis oma tuumaprogrammi talitsema, mis toob omakorda kaasa majandussanktsioonide leevenemise.

Hetkel kuum