Alyona Stadnik • 25. november 2015 kell 9:00

Sester: bürokraatia kuhjub nagu tolm

Rahandusminister Sven Sester  Foto: Eiko Kink

Bürokraatia on nagu tolm, mis koguneb sinna, kus keegi eriti ei liigu, ütles rahandusminister Sven Sester Delovõje Vedomosti aastakonverentsil Edu Võti 2016, kinnitades, et valitsuse eesmärk on bürokraatiat vähendada.

"Enne poliitikasse tulekut olin ka mina eraettevõtluses, see oli 1990. aastatel. Sellest ajast omandasin mõtlemise ettevõtte vaatepunktist. Seda joont ajan ma ka ministeeriumis," ütles Sester. 

Sesteril on rahandusministrina kolm põhimõtet: teha otsuseid, mis toetavad majanduskasvu, kasutada maksumaksjate raha otstarbekalt ja pidada dialoogi ettevõtjatega. 

Eelarve kohta märkis Sester, et valitsusel on konservatiivne eelarvepoliitika. „Riigi investeeringud on viimaste aastate suuremad ja kasvavad ka tulevikus,“ märkis Sester. "Me tegeleme maksuaukudega, et meie maksukohustused oleksid võrdsed." 

Sesteri sõnul on valitsuse eesmärk vähendada administratiivset koormust. "Bürokraatia on nagu tolm, mis koguneb sinna, kus keegi eriti ei liigu. Usun, et see muutub väiksemaks. Sellega tuleb aga tegeleda ja vahel tuleb teha ka suurpuhastust," tõdes Sester. 

Ta lisas, et näiteks elektroonilised teenused lihtsustavad raamatupidamist, eesmärk on, et maksude maksmine oleks lihtne ning maksude maksmata jätmine oleks karistatav. "Meie eesmärk on hoida maksud madalad, mis võimaldaks ettevõtetel teha investeeringuid ning luua uusi töökohti," märkis Sester. 

Sester lisas, et oluline on ka see, kuidas muuta kapital ettevõttele kättesaadavamaks ning hoida intressimäärad madalal. 

„Kui küsite, mis olukorras on Eesti ja kuidas me vaatame tulevikku, siis mina olen optimistlik. Meie noored on haritud ja neil on hea keeleoskus, meie erasektor töötab hästi, meie riik pakub võrreldes teiste riikidega heal tasemel teenuseid, meie e-riik on hästi arenenud. Meie maksupoliitika on konkurentsivõimeline ning me saame seda veel paremaks muuta," loetles Sester.

Kokkuvõtteks tõdes Sester oma kõnes, et mõistlikud investeeringud tulevad sinna, kus on haritud ja ettevõtlikud inimesed. Ministri sõnul on vaja võtta eeskuju start-up'idelt ning tõi näitena TransferWise'i, Uber ja Taxify.

Hetkel kuum