Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Venemaa keelustas Sorose fondi

  Ameerika miljardär ja filantroop George Soros.Foto: Reuters/Scanpix

  Venemaa peaprokuratuur tunnistas riigis ebasoovitavaks Sorose Avatud Ühiskonna fondi ja fondi Koostöö, mis olevat julgeolekuoht, vahendas TASS.

  Selle aasta juunis lülitas Föderatsiooninõukogu Venemaal ebasoovitavate organisatsioonide nimekirja 12 ühingut:

  Sorose fond, Rahvuslik Demokraatia Fond (NED), Rahvusvaheline Vabariiklik Instituut (IRI), Rahvuslik Rahvusvaheliste Küsimuste Demokraatlik Instituut (NDI), MacArthuri fond, Freedom House, Charles Stewart Motti fond, fond „Haridus demokraatia jaoks“ (FED), Ida-Euroopa demokraatiakeskus, Ülemaailmne ukrainlaste kongress, Ukraina ülemaailmne koordinatsiooninõukogu ning Krimmi inimõiguste teabemissioon.

  Otsuse langetas peaprokurör Juri Tšaika pärast Föderatsiooninõukogu pöördumist palvega kontrollida ühinguid, mis on kantud nn stopp-nimekirja. Kontrolli käigus selgus, et nende kahe fondi tegevus kujutab endast ohtu Venemaa põhiseaduslikele väärtustele, vahendas BBC vene toimetus.
  Juuli algul kandis Föderatsiooninõukogu Venemaal soovimatute ühingute nimekirja 12 organisatsiooni, mille hulgas olid näiteks "pehme agressiooni“ kandjaks nimetatud Sorose fond, Rahvuslik Demokraatia fond jt.
  President Vladimir Putin kirjutas soovimatute välismaiste ühingute tegevuse peatamise otsusele alla 23. mail. See seadus lubab Vene riigivõimul anda Venemaa territooriumil tegutsevatele välismaa ühingutele ebasoovitava ühingu staatuse, kui need on vastuolus riigi põhiseadusega, õõnestavad riigi turvalisust või kaitsevõimet. Ebasoovitavaks saab ühingu nimetada peaprokuratuur koostöös välisministeeriumiga.
  Sorose fond tegutseb maailma 30 riigis, Venemaal jäi selle tegevus aastatesse 1995–2003. Selle ajaga jagas fond õpilastele, õppejõududele ja tudengitele stipendiumidena üle miljardi dollari. Kokku toetas fond üle 64 500 inimese. Praegu tegutsevad Venemaal Sorose fondi loodud Moskva sotsiaal- ja majandusteaduste kõrgem kool, kunsti- ja kultuurifond Institut Pro Arte ning Puškini raamatukogu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.