Äripäev • 10. detsember 2015 kell 9:53

Tai kisub USAga poliitilist tüli

Tai rahvuskostüüm  Foto: epa

Tai politsei algatas uurimise Ameerika Ühendriikide suursaadiku Glyn Daviese suhtes, kes olevat nende hinnangul solvanud kuningat, kirjutab The Guardian.

Septembrist Tai Kuningriigis ametisse asunud Ühendriikide diplomaadile sai saatuslikuks esinemine välisajakirjanike klubis, kus ta politseile laekunud info kohaselt ütles, et USAle teeb muret Tais monarhia kritiseerijatele rakendatavate karistuste karmus. Daviese sõnul vaatavat Ühendriigid sellele tõsiasjale murelikult.

Esinemise sisu kanti politseile ette ning diplomaadi kohta algatati uurimine. Politsei esindaja sõnul ei saa aga suursaadikut siiski tema diplomaatilise puutumatuse pärast vastutusele võtta, olgu uurimise tulemus milline tahes.

The Guardian kirjutab, et aasta tagasi jahenesid Tai ja USA suhted, sest Ühendriikide välisministeerium suhtuss Tai võimude hinnangul nende riigis toimunud valitsusvastastesse miitingutesse liiga leebelt.

Mullu oli Tais sõjaväeline riigipööre, kus sõjaväelased saatsid laiali parlamendi ja võtsid kinni rea poliitilisi ja ühiskonnategelasi, s.h endisest ärinaisest peaministri Yingluck Shinawatra, kes tiriti võimu kuritarvitamissüüdistusega kohtu ette.

Hetkel kuum