Pille Ivask • 14. detsember 2015 kell 5:45

Prantsusmaa paremäärmuslased ei suutnud edu korrata

Marine Le Pen  Foto: epa

Prantsusmaa regionaalsete valimiste esimeses voorus suurepärase tulemuse teinud paremäärmuslik Rahvusrinne oma edu teises voorus korrata ei suutnud.

President Francois Hollande’i sotsialistlikul parteil läks oodatust paremini ning võit võeti viies regioonis. Nicolas Sarkozy vabariiklased pälvisid Prantsusmaa siseministeeriumi andmete kohaselt võidu seitsmes piirkonnas. Kuigi Rahvusrinne ei saavutanud võitu üheski valimispiirkonnas, tegi partei siiski eile oma ajaloo parima valimistulemuse, kirjutab Reuters.

Lävepakuküsitluste kohaselt said Sarkozy juhitud paremtsentristid 40 protsenti häältest, sotsialistid 30 protsenti ning Rahvusrinne 28 protsenti häältest.

CEVIPOFi poliitikaanalüütik Pascal Perrineau lausus, et Rahvusrindel läks küll esimeses voorus hästi, ent teises voorus oldi hädas. See omakorda tähendab Perrineau' hinnangul, et parteil on tarvis veel pikk tee käia, et saada peavooluerakonnaks, kes saavutab ka võite, vahendab Bloomberg.

Teises voorus käis valimas 59 protsenti hääleõiguslikest kodanikest. Seda on ühtlasi 11 protsendi võrra rohkem kui esimeses voorus. Eksperdid usuvad, et rahvast mobiliseeris valimiskastide juurde minema hirm, et immigratsiooni- ning eurovastane partei võibki võimule saada.

Hetkel kuum