Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Venemaad ootab ees karm aasta

  Venemaad ootab ees karm aastaFoto: EPA

  Nafta hinna languse taustal on rubla kukkunud aasta põhja ning Venemaa on silmitsi majanduslangusega, mis jätkub lisaks lõppevale ka järgmisel aastal, kirjutab Financial Times.

  Juba 2016. aasta alguses võib oodata kurssi 90 rubla dollari eest - see on nafta hindade languse tulemus ja loomulikult toob see kaasa hinnatõusu, vahendas Kommersant rahvusvaheliste ja sotsiaaluuringute instituudi majandusuuringute keskuse juhi Vassili Koltašovi prognoosi.

  Tema sõnul saavutatakse Venemaa rahandusministeeriumi prognoositud 6-7% inflatsioonitase juba aasta esimestel kuudel, pärast on aga vägagi tõenäoline, et kriisi tõttu inflatsioon aeglustub. „Kuid see inflatsioon, mida ametnikud arvestavad, on haigla mõistes keskmine temperatuur. Tarbijahinnad siiski kasvavad – võib-olla mitte nii palju kui lõppeval aastal, aga kindlasti pole kasv 6 ega 7 ega 10 protsenti,“ märkis Koltašov.

  Väljaanne märgib, et kuigi septembris kuulutas Venemaa president Vladimir Putin, et riik on kriisi põhjas juba ära käinud, siis nüüd on need optimistlikud ootused kadunud.
  Maailmapanga prognoosi kohaselt kahaneb Venemaa SKP tuleval aastal 0,7% võrra, Venemaa Keskpank ootab aga 0,5-1% kahanemist – seda juhul, kui nafta hind langeb 50 dollarile barreli eest. Kui aga nafta hind kukub 35 dollarile barreli eest, kahaneb Venemaa SKP 2-3% võrra, teatas riigi keskpank.
  Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak ja majandusarengu minister Aleksandr Uljukajev on öelnud, et nafta hind püsib madal veel pikka aega. Novak süüdistab selles Saudi Araabiat, kes muudab turgu ebastabiilseks, keeldudes naftatootmist vähendamast.
  Financial Times rõhutab, et Venemaad tõukab majanduslikesse raskustesse ka riigi poliitiline tegevus. Näiteks tõukab inflatsiooni kasvule Ukraina ja Türgi kaupade impordipiirang.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Nõustajad: tehinguturg kukkus, aga vaba raha otsib sihte – ka Eestis
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Saudi Araabia investeerimisfond ostis 7 miljardi eest USA aktsiaid
Majanduslanguse kartuses odavnenud USA aktsiaid on Saudi Araabia riiklik investeerimisfond ostnud kokku 7 miljardi dollari ulatuses.
Majanduslanguse kartuses odavnenud USA aktsiaid on Saudi Araabia riiklik investeerimisfond ostnud kokku 7 miljardi dollari ulatuses.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
TOP: Pereettevõtete ladviku moodustavad kaubandusärid
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Šiauliai pank peatas rublamaksed, Venemaa marus
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.