Äripäev • 31. detsember 2015 kell 7:10

Venemaad ootab ees karm aasta

Venemaad ootab ees karm aasta  Foto: EPA

Nafta hinna languse taustal on rubla kukkunud aasta põhja ning Venemaa on silmitsi majanduslangusega, mis jätkub lisaks lõppevale ka järgmisel aastal, kirjutab Financial Times.

Juba 2016. aasta alguses võib oodata kurssi 90 rubla dollari eest - see on nafta hindade languse tulemus ja loomulikult toob see kaasa hinnatõusu, vahendas Kommersant rahvusvaheliste ja sotsiaaluuringute instituudi majandusuuringute keskuse juhi Vassili Koltašovi prognoosi.

Tema sõnul saavutatakse Venemaa rahandusministeeriumi prognoositud 6-7% inflatsioonitase juba aasta esimestel kuudel, pärast on aga vägagi tõenäoline, et kriisi tõttu inflatsioon aeglustub. „Kuid see inflatsioon, mida ametnikud arvestavad, on haigla mõistes keskmine temperatuur. Tarbijahinnad siiski kasvavad – võib-olla mitte nii palju kui lõppeval aastal, aga kindlasti pole kasv 6 ega 7 ega 10 protsenti,“ märkis Koltašov.

Väljaanne märgib, et kuigi septembris kuulutas Venemaa president Vladimir Putin, et riik on kriisi põhjas juba ära käinud, siis nüüd on need optimistlikud ootused kadunud.

Maailmapanga prognoosi kohaselt kahaneb Venemaa SKP tuleval aastal 0,7% võrra, Venemaa Keskpank ootab aga 0,5-1% kahanemist – seda juhul, kui nafta hind langeb 50 dollarile barreli eest. Kui aga nafta hind kukub 35 dollarile barreli eest, kahaneb Venemaa SKP 2-3% võrra, teatas riigi keskpank.

Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak ja majandusarengu minister Aleksandr Uljukajev on öelnud, et nafta hind püsib madal veel pikka aega. Novak süüdistab selles Saudi Araabiat, kes muudab turgu ebastabiilseks, keeldudes naftatootmist vähendamast.

Financial Times rõhutab, et Venemaad tõukab majanduslikesse raskustesse ka riigi poliitiline tegevus. Näiteks tõukab inflatsiooni kasvule Ukraina ja Türgi kaupade impordipiirang.

Hetkel kuum