Ave Lepik • 19. jaanuar 2016 kell 10:00

USA tõmbab liistule eliitkinnisvara variomanikud

Luksuskompleks Time Warner Center, kus New York Timesi andmeil elab palju venemaalasi.  Foto: epa

USA rahandusministeerium tegi teatavaks plaani selgitada välja New Yorgi Manhattani ja Florida Miami luksuskinnisvara tegelikud omanikud.

Esialgne kontroll on plaanis 1. märtsist 27. augustini, kuid selle tulemustest selgub, kas uurimisega edasi minna ja kas laiendada seda ka Ameerika Ühendriikide teistele linnadele, vahendas BBC.

USA rahandusministeeriumi andmeil ostab 78% ameeriklastest oma kodu laenuga. Ostjad, kes maksavad elamispinna eest sularahaga, on seni saanud jääda anonüümseks, sest kinnisvara võib märkida ettevõtte, ühingu, advokaadi, kinnisvarafirma, sugulase või kolmanda isiku nimele.

Nüüd keskendub rahandusministeeriumi finantskuritegudega võitlemise osakond sellele, et lõpetada maailma eri paigust pärit kurjategijail rahapesuvõimalus USA kinnisvara kaudu, teatas osakonna juht Jennifer Shasky Calvery. Miami Heraldile antud intervjuus lisas Calvery, et föderaalvõimud peavad Miamit „rahapesu Mekaks“.

Eliitkinnisvaraks loeb USA rahandusministeerium üle 3 miljoni dollari maksvat elamispinda Manhattanil ning üle miljoni dollari maksvat Miamis.

Väljaselgitatud tegelike korteriomanike nimed on kavas koondada õiguskaitseorganite kinnisesse andmebaasi. USA rahandusministeeriumi määratluse järgi on kinnisvara omanikuks inimene, kellele kuulub sellest vähemalt 25%.

Plaan pole mõistagi meeltmööda kinnisvaraärimeestele, aga ka paljudele kinnisvaraomanikele, kes kardavad, et nimekiri võib pakkuda erilist huvi nende kodumaa maksuametnikele.

USA finantsasutustel ja hüpoteegipidajatel on täna juba kohustus identifitseerida kinnisvara ostja.

Mis puudutab Manhattanit, siis kirjutas New York Times (NYT), et rahandusministeeriumi allika sõnul sai nende kontrolli üheks tõukeks ka NYT eelmise aasta algul avaldatud artikliseeria, mis võttis vaatluse alla just New Yorgi kalli kinnisvara tegelikud omanikud.

Toona kirjutas NYT, et paljudele rikastele venemaalastele on korter New Yorgis kui topelt langevari: see toimib nii seifi kui ka pehme maandumise paigana juhul, kui kodumaal kisub olukord ebasõbralikuks või ohtlikuks, ja see soetatakse isegi juhul, kui suurema osa ajast seisab korter pimeda ja tühjana.

Luksuskompleks kui Vene küla

Üks mullustest NYT artiklitest oli pühendatud Central Parki servas asuva luksuskompleksi Time Warner Center (TWC) elanikele. Paljud selle kompleksi korterid on ostetud just firmade kaudu, kuid väljaandel õnnestus selgitada, et vähemalt 20 kuulub venemaalastele või endise Nõukogude Liidu riikidest pärit tegelastele, kes kokku on pinna eest TWC-s maksnud üle 200 miljoni dollari.

New York Times lisab, et kõige järgi otsustades on majas veelgi pindu, mis kuuluvad venemaalastele, kuid tegelikud omanikud on end väga osavalt ära peitnud, nii et väljaandel ei õnnestunud neid tuvastada.

Artiklis väidetakse, et kompleksi üks korteriomanikke on näiteks Venemaa endine rahandusministri asetäitja Andrei Vavilov, kelle katusekorteri eest maksis 37,5 miljonit dollarit üks temaga seotud firma.

Sama kompleksi lõunatornis asuva korteri 63B omanik on samuti ilmselt venelane, kuid tema isikuni ei jõutud. Ametlikult on korteri omanik Daloa Group Holdings, mille omanike jälge ei õnnestunud väljaandel üles võtta.

Maja üks korteriomanikke on ka Oleg Baibakov, endine Norilski nikli asepresident, kelle perele on väljaande andmeil kompleksis kuulunud lausa kolm korterit, millest üks müüdi 2008. aastal 11 miljoni dollari eest riiulifirmale Ef Property Management. NYT selgitas välja, et see riiulifirma on seotud Mihhail Finskiga, kes samuti töötas niklitehases ja oli Mihhail Prohhorovi partner kaevandusettevõttes. 2014. aastal müüdi seesama korter edasi juba 18 miljoni dollariga.

Vene miljardärist ettevõtja, ekspankur Vitali Malkini perega seotud firma aga maksis samas majas asuva kahekorruselise korteri eest 2010. aastal 15,65 miljonit dollarit.

NYT nimetab veel rea TWCs luksuskorterit omavaid venelasi, alates alumiiniumioligarh Vassili Anissimovist kuni Jukose endise asepresidendi Konstantin Kagalovskini, kes NYT andmeil ostis samuti oma korteri riiulifirma kaudu.

Sellised ostud on USAs täiesti seaduslikud ning võimudel pole ühegi nimetatud venelase vastu pretensioone, lisab BBC.

Hetkel kuum