21. märts 2016 kell 10:41

Ukraina naispiloodi kohtufarss Venemaal jõuab lõpule

Ukraina piloot ja ülemraada saadik Nadežda Savtšenko Donetski kohtusaalis.  Foto: epa

Venemaa Donetski linna kohus mõistis Ukraina piloodi ja ülemraada saadiku Nadežda Savtšenko süüdi - prokuratuur nõuab talle 23aastast vangistust koloonias, vahendas BBC.

Kohtuotsus ja põhjendused loetakse ette homme, vahendab uudistekanal.

Ukraina õhujõudude vanemleitnant, kopteri Mi-24 piloot Nadia Savtšenko langes Ida-Ukraina Kremli-meelsete võitlejate kätte vangi möödunud aasta 17. juunil Luganski lähistel ning viidi hiljem Venemaale. Venemaa Uurimiskomitee väitel ületas Savtšenko valedokumentidega riigipiiri, väites, et on põgenik, ning arreteeriti alles seejärel.

Venemaa võimud süüdistavad Savtšenkot selles, et ta oli mullu 17. juunil Luganski lähistel miinipildujatule korrigeerijana osaline kahe Vene ajakirjaniku surmas. Lenduri advokaadid väidavad aga, et sel ajal oli ta juba vangistatud.

8. märtsil nõudsid Euroopa Parlamendi 57 saadikut, et ELi kõrge diplomaatiline esindaja Federica Mogherini viiks sisse isiklikud sanktsioonid Venemaa presidendi Vladimir Putini ja veel 28 isiku suhtes, kes on vastutavad Savtšenko ebaseadusliku kinnipidamise ja kohtumõistmise eest.

Päev hiljem tegi avalduse ka riigikogu: 66 liiget kirjutas alla Venemaal ebaseaduslikult vangis hoitava Savtšenko toetuseks, nõudes tema vabastamist ning üleandmist Ukrainale.

Hetkel kuum