Marge Väikenurm • 22. märts 2016 kell 11:30

Eestlasest nõuniku päästis plahvatusest hilinemine

Brüsselis plahvatas täna ka metroos pomm.   Foto: EPA

Europarlamendis välispoliitika nõunikuna töötava Jörgen Siili hoidis Brüsseli metrooplahvatusest eemal hilinemine. Pärast seda nägi Siil metroost toodud haavatuid.

“Metroo on minu kodust kolme-nelja minuti kaugusel. Igal päeval kõnnin sealt mööda, kui tööle lähen - plahvatus käiski täna samal ajal, aga kuna jäin uudiseid lugema, siis hilinesin ja ei läinud tööle. Seejärel tuli teade, et olge kodus,” rääkis Siil, kellele jäi umbes tund pärast plahvatust silma majast mööduv politseiauto, millele järgnes linnaliinibuss. “Kui buss mööda sõitis, nägin võib-olla kümmet haavatud inimest, kellel oli pea kinni seotud või kes olid sooja andvas kiles.”

Picture from my house, in the bus there was 10 wounded persons, probably from Maelbeek station which is just 5min pic.twitter.com/F64qFkYDIk— Jörgen Siil (@jorgensiil) March 22, 2016

Praegu jälgib ta nii teleuudistest kui ka koduaknast, mis toimub. “Peale tuletõrjeautode, kiirabi ja politseiautode midagi muud näha ei ole.”

Kui Brüsseli lennujaamas plahvatusest napilt pääsenud Caroline Rute rääkis, et hommikune rünnak oli ootamatu, siis Siil arvab teisiti. “On pühade-eelsed lennud. Hommikusel ja õhtusel ajal on lennujaam inimesi täis, päevane aeg on rahulikum,” kommenteeris ta. “Pärast Pariisis juhtunut on inimesed mures olnud, põhimõtteliselt on armee tänavatel ja europarlamenti on keerulisem sisse saada. Oli loogiline, et varsti võib midagi siin toimuda, aga tänaval käies sellele ei mõtle. Ka praegu ei ole mul otseselt hirmu,” rääkis Siil.

Tema ise reisib tihti Türki Istanbuli, mille lennujaamas on turvanõudeid tunduvalt karmistatud. Ilmselt ootab sama ees Brüsselis. “Istanbulis on juba lennujaama astudes esimene pagasivalgustus. Arvan, et see juhtub nüüd ka Brüsselis ja mujal. Kahju ja tüütu muidugi, et turva suureneb, aga mis teha, kui sellised terroristid on. Paratamatu, kuigi see ikkagi ei välista juhtumeid metroos või ühistranspordis.”

Hetkel kuum