Sirje Rank • 22. aprill 2016 kell 12:00

Kas USA-ELi kaubandusleping valmib Obama ajal?

Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström  Foto: Scanpix/Reuters

Täna Soomet väisav Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström on ikka veel optimistlik, et Euroopa Liidu ja USA vabakaubandusleping (TTIP) sünnib veel enne USA presidendi Barack Obama ametiaja lõppu.

„Teeme selle nimel tööd päevad ja ööd, et leping sünniks. Praegu on aprill. Kui tahame lepingut Obamaga, siis peab see valmima detsembriks või hiljemalt jaanuari alguseks. See on võimalik,“ ütles Malmström intervjuus Soome Kauppalehtile.

Esmaspäeval algab kaubanduskõneluste järgmine, 13. voor. Peaaegu kõik on alles lahtine – rasked otsused tehakse alati läbirääkimiste viimases järgus.

„Me ei taha kokkulepet, mis ei ole piisavalt hea. Kui see ei ole piisavalt hea, siis on parem, et võtame aja maha ja ootame ära USA uue valitsuse,“ ütles Malmström.

Volinik möönis, et USA jaoks ei ole läbirääkimised samuti kerged, kuna valimisaastal on raske järeleandmisi teha. Kampaanias on vabakaubanduslepinguid kritiseerinud nii demokraatide esikandidaat Hillary Clinton kui vabariiklaste kandidaadiks pürgiv Donald Trump. Sedagi tuleb arvesse võtta.

Pühapäeval kohtub praegu Suurbritannias visiidil olev USA president Barack Obama Hannoveris Saksamaa kantsleri Angela Merkeliga, mis samuti võib aidata TTIPi läbirääkimisi edasi viia.

Saksamaa on neid riike Euroopa Liidus, kus avalik arvamus on lepingu suhtes kõige kriitilisem. Läinud sügisel korraldatud Eurobaromeetri küsitluse järgi toetas Saksamaal ELi ja USA vabakaubanduslepingu sõlmimist vaid 27% vastanutest ja vastu oli 59%. 

Hetkel kuum