Sirje Rank • 17. mai 2016 kell 7:36

IMF tahab Kreekale võlakergendust väga pikaks ajaks

Kreeka rahandusminister Euclid Trakalotos  Foto: Scanpix/REuters

Rahvusvaheline Valuutafond survestab euroala riike Kreekale abilaenude intressides ja põhiosa maksetes kuni aastani 2040 maksepuhkust andma, kirjutab Wall Street Journal informeeritud allikatele viidates.

Seejärel peaksid võlgade tagasimaksed jaotuma ühtlaselt järgmistele kümnenditele, ulatudes välja kuni 2080. aastani. Euroala laenude intressimäär fikseeritaks 30–40 aastaks praegusel 1,5% tasemel ja seda hakataks maksma, kui algab ka põhiosa tagasimaksmine.

Ettepanek, mida IMF läinud nädalal euroala valitsustele tutvustas, hoiaks Kreeka võla teenindamise kulud allpool 15% taset SKPst.

IMFi ettepanek läheb kaugemale sellest, mis euroala riigid on öelnud, mida nad on valmis tegema, et Kreeka oma rahanduse toimima saaks. Samas tahavad riigid eesotsas Saksamaaga, et ka IMF Kreeka abipaketiga liituks. IMFi tingimus aga on, et Kreeka võlakoorem oleks selline, millega riik suudaks toime tulla.

Laenud Kreekale on ca 200 miljardit eurot, millele uue abipaketiga lisandub veel 60 miljardit eurot.

Hetkel kuum