Pille Ivask • 23. mai 2016 kell 6:00

Austria presidendivalimised on väga tasavägised

Üks kandidaatidest, Alexander van der Bellen  Foto: epa

Eile Austrias toimunud presidendivalimiste tulemusi pole veel välja kuulutatud, kuna kahe kandidaadi häältesaak on pea võrdne, vahendab Reuters.

Reuters vahendab, et posti teel saadetud hääled on need, mis otsustavad, kellest saab uus Austria president.

Praegune võistlus käib kahe kandidaadi, parempoolse Vabaduspartei kandidaadi Norbert Hoferi ning Austria Rohelise Partei kandidaadi Alexander van der Belleni vahel. Kui Hofer võidab, tähendab see Euroopa parempoolsetele populistidele esimest suurt ametlikku triumfi. Populistlikud parteid on Euroopas seoses migratsioonikriisiga üha populaarsemaks muutumas.

SORA instituudi andmeil on mõlemad kandidaadid saanud praegu võrdselt hääli. Lävepakuküsitluste veamääraks on märgitud 0,7 protsenti. Austria siseministeeriumi andmeil näitavad esialgsed tulemused, et Hoferil on van der Belleni ees 3,8 protsendi suurune edumaa.

Veel on üle lugemata posti teel saadetud hääled, nende täpne arv pole praegu teada. SORA kõneisiku sõnul hääletavad posti teel enamasti just kõrgemalt haritud inimesed, kes üldjuhul toetavad van der Bellenit. Austria siseminister Wolfgang Sobotka on öelnud, et posti teel saadetakse umbes 750 000 häält ehk 12 protsendi kogu valimiõigusliku elanikkonna häältest.

Lõplikud tulemused peaksid selguma homme lõuna paiku.

Hetkel kuum