Äripäev • 24. mai 2016 kell 9:15

Maavalitsused kaovad

Kui rahandusministeeriumi plaan jõustub, siis veidi rohkem kui kahe aasta pärast Ülle Rajasalu enam Harju maavanemana ei jätka.  Foto: Andras Kralla

Rahandusministeerium on välja töötanud plaani, mille järgi senisel kujul maavalitsused kaovad 2019. aastast ja asenduvad regionaalametiga, mis on üksnes tinglik nimetus, sest pole veel otsustatud, mis saab uue, loodava asutuse nimeks.

Samuti pole otsustatud, kas see on iseseisev asutus või jääb see ministeeriumi allasutuseks, praeguse plaani järgi pigem seda viimast, ka pole veel teada loodava üksuse struktuur, kirjutab Lääne Elu.

Regionaalamet võtab üle osa maavalitsuse ülesandeid, teine osa läheb omavalitsuste liitudele, mis moodustuvad ühe maakonna omavalitsustest ja liitu kuulumine ei ole seni kohustuslik olnud. Kui omavalitsuste liit peab osa maavalitsuse ülesandeid enda kanda võtma, ei tähenda see, et liitu kuulumine tehakse kohustuslikuks, küll aga peab iga omavalitsus sõlmima liiduga mingi lepingu, selgitas rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonna nõunik Ave Viks.

Kuigi maavalitsused kaovad, jäävad maakonnad ise alles, neid lihtsalt valitsetakse teisiti - 15 maakonda koondatakse neljaks või kuueks regiooniks. Haldusreformi käigus võivad aga muutuda maakondade piirid, Läänemaal näiteks võib see juhtuda Lõuna-Läänemaal, kus Lihulal ja Hanilal on pooleli läbirääkimised Põhja-Pärnumaa valdadega.

Loe pikemalt Lääne Elust.

Hetkel kuum