Edukas eksportöör: tingimusi dikteerime meie

15. august 2016, 15:15
Rabaconda partner Jakob Saks.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160815/NEWS/160819852/AR/0/AR-160819852.jpg

Tõeliselt hea tootega saad dikteerida turule tingimusi, mida tavapäraselt ei tehta, ütles motosõidmaailmas tegutseva Rabaconda OÜ juht ja omanik Jakob Saks.

Läinud nädalavahetusel toimus Paides arvamusfestival, kus eksporditeemalisel arutelul nenditi, et endiselt kohtab mujal maailmas suhtumist eesti eksportööridesse kui odavatesse idaeurooplastesse, kelle tootelt-teenuselt eeldatakse madalat hinda. 

Saks põhjendas väga lihtsalt, kuidas nemad on saanud eksportides kõrget hinda küsida. „Tegime premium toote. Väga-väga-väga hea asja,“ lausus ta. Kui sa teed väga hea  asja, siis hakkavad Saksi sõnul väga paljud muud raskused iseenesest lahenema.

"Näiteks saad sa hakata dikteerima tingimusi turule. Kui edasimüüjatel on standard, et neile antakse krediiti, siis me pole kellelegi seda andnud. Vaatamata sellele me kasvame, sest me saame dikteerida tingimusi," rääkis Saks ühest nüansist. 

 

Samuti ei ole vähetähtis see, et nad on saanud väga head referendid. Kuna toode nii hästi toimib ja töötab, siis nad on Saksi sõnul saanud praktiliselt kõik maailmameistrid ja tehasemeeskonnad kasutajateks. Ja tänu sellele on nad saavutanud seda, et nad peaaegu üldse ei pea tegema ajakirjandusega tööd. "Järjest võtavad erinevad ajakirjad  ühendust, et tahaksime kirjutada teie tootest, kas olete nõus saatma ühe näidise," märkis Saks.

Rabacondas on neli töötajat, kellest kaks on omanikud ja üks omanik tegeleb tootearenduse ja tootmisega. Saks teise omanikuna hoiab müügi ja turundusel silma peal. Samas ostavad nad Saksi sõnul palju teenuseid sisse. „Mitu korda on olnud kiusatus hakata ise tegelema tootmisega, et võtame ühe angaari ja ostame mõned keevitusseadmed. Aga oleme suutnud õnneks sellest eemale hoida, mistõttu meil on püsikulud hästi madalad," rääkis Saks.

Lihtsam on tema sõnul teha koostööd Eesti tipptasemel tootjaga, kelleks on Paide firma Jalax. "Ülimalt korrektsed, kõrge kvaliteediga, väga hea suhtlus, väga meeldiv koostöö. Meil on pigem lihtsam nendega teha, kui hakata kõike endal üles ehitama,“ kiitis Saks.      

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    15. August 2016, 15:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing