Mari Mets • 14. september 2016 kell 13:45

Oliver Nääs: oleme Savisaarega kahvlis

Svisaare kaitsjad Oliver Nääs (vasakul) ja Üllar Talviste aasta tagasi, kui prokuratuur avalikustas Savisaare uurimise.  Foto: Andres Haabu

Edgar Savisaare kaitsja Oliver Nääs lükkas ümber prokuratuuri väite, nagu oleks Savisaar seoses uue kahtlustuse esitamisega juba menetlustoimingule kutsutud ning tõdes, et prokuratuur on nad kahvlisse pannud.

Enne prokuratuuri korraldatud pressikonverentsi ütles Oliver Nääs, et Savisaarele ühtegi kahtlustust veel esitatud pole ja kui seda tehakse pressikonverentsi vormis, on see Savisaare kriminaaluurimises väga huvitav areng, mis tuleb ka Savisaarele endale kindlasti üllatuseks. 

Pärast prokuratuuri pressikonverentsi ütles ta, et on tekkinud ebameeldiv olukord, mis on tingitud prokuratuuripoolsest halvast menetluse juhtimisest. Ta pidas silmas seda, et kui kahtlustus nüüd Savisaarele ka ametlikult esitatakse, on kaitsjatel õigus kahtlustuse sisuga tutvumise hetkest kümne päeva jooksul prokuratuurile erinevaid taotlusi esitada.

Need aga venitavad kogu protsessi ja see pole Nääsi kinnitusel kindlasti nende huvides. Ta lisas, et selle üle, kas tema ja Savisaare teine kaitsja Üllar Talviste ka esitavad mõne taotluse, saavad nad otsustada siis, kui materjaliga tutvuda saavad.

Süüdistab prokuratuuri küünilisuses

„Selle prokuratuuri otsusega on nii Edgar Savisaar kui mina pandud natuke kahvlisse: ühest küljest me tahaks, et see asi liiguks väga kiiresti edasi, kuna Edgar Savisaar on ametist kõrvaldatud just korruptsioonikahtluse tõttu, teisest küljest ei saa me teha järeleandmisi kvaliteedis seoses selle uue kahtlusega. Edgar Savisaar on mulle kinnitanud, et ta ei ole Tallinna linna vara omastanud,“ lausus ta.

Ta märkis, et Savisaare rahapesu episoodi on uuritud juba rohkem kui viis ja pool aastast. Uute kahtlustuste osas alustati menetlust rohkem kui kaks aastat tagasi.

„Seejuures on eriti küüniline ja pahatahtlik riigiprokuratuuri väide nagu tingiks asja täiendava venimise Edgar Savisaare eeldus ja ootus, et kahte täiesti eraldiseisvat juhtumit menetletakse koos. Edgar Savisaar ei ole sellist seisukohta kunagi väljendanud ega midagi sellist eeldanud. Tuletan meelde, et Savisaar on ametist kõrvaldatud korruptsioonikahtluse tõttu ning tema soov, huvi ja eeldus on, et korruptsioonikahtlused saaksid võimalikult kiire lahenduse. Kahjuks liiguvad asjad vastupidises suunas."

Savisaart pole veel välja kutsutud

Nääsi sõnul pole korrektne prokuratuuri väide, et peagi esitatava kahtlustusega seoses on Savisaar juba menetlustoimingule kutsutud.

„Täna hommikul helistas mulle uurija, kes ütles, et on plaan esitada Edgar Savisaarele kahtlustus Tallinna linna vara omastamises. Ta palus, et ma võtaksin Savisaarega ühendust, et me saaksime ülekuulamisaja kokku lepitud. Seega veel mingit aega kokku lepitud ei ole ja kuna me pole ülekuulamisel käinud, pole olnud meil ka võimalust kahtlustusega tutvuda.“

Ta lisas, et nad ei tea ei kahtlustuse täpset sisu ega samuti ka seda, mis on prokuratuuri välismaalt tellitud ekspertiisi sisu, millest rääkis prokurör Steven-Hristo Evestus tänasel pressikonverentsil.

Nääs märkis, et Savisaare ja riigikogu erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) vahel on käimas kohtuvaidlus seoses ERJK poolt tehtud ettekirjutusega, kus leiti sarnaselt riigiprokuratuurile, et teavituskampaania asemel oli tegemist poliitreklaamiga. Riigikohus on võtnud asja menetlusse, kuid ei ole veel otsust langetanud.

Hetkel kuum