Pille Ivask • 25. oktoober 2016 kell 6:00

Venemaa tahab USA presidendivalimisi vaadelda

Kolm USA osariiki ei luba venelasi presidendivalimisi vaatlema.  Foto: epa

Venemaa on esitanud USA osariikidele taotluse sooviga lasta oma ekspertidel presidendivalimisi vaadelda. Kolm osariiki on vastanud soovile eitavalt, vahendab CNN.

Seesugune taotlus tuli Houstonis asuvalt Venemaa konsulaadilt. Oklahoma, Louisiana ning Texase osariik on ametlikult teatanud, et ei soovi Vene eksperte valimisi vaatlema.

“Kuigi meie jaoks oleks suur au anda vaatlejatele võimalus oma valimisprotsessi vaadelda, on see osariigi seadusest tulenevalt siiski võimatu, kuna üksnes valimisametnikud ning valijad võivad olla valimisjaoskonna alal. Me loodame, et te saate valimisi jälgida televisiooni vahendusel 8. novembril, mil ameeriklased valivad endale järgmise presidendi. See on tõeliselt suurepärane süsteem,” teatas Oklahoma osariigi juhtkond ametlikus kirjas. Samuti tõi Oklahoma osariik välja ühe põhjusena ka hiljutise ametnike suure koondamise, mis on pannud praegustele töötajatele suure töökoormuse. 

Sarnase põhjenduse on toonud ka Texase osariik ning kutsunud Vene eksperte valimisteemadel soovi korral juttu puhuma.

Venemaa soov saata oma eksperdid USA presidendivalimisi vaatlema tuleb ajal, mil üks kandidaatidest Donald Trump on öelnud, et valimised ei pruugi olla ausad. Samuti on ta kahtluse alla seadnud arvamusküsitluste tulemused, mille järgi on tema toetus siiani alati olnud Hillary Clintoni omast väiksem. Clinton on omakorda öelnud, et USA presidendivalimised on ausad.

USA välisministeeriumi kõneisiku Mark Toneri sõnul on Venemaal võimalus valimisi vaatlema minna OSCE ekspertide koosseisus, ent pole selleks soovi avaldanud. 

Toner lisas, et pigem on Venemaa praeguste avalduste näol tegu PR-trikiga.

Hetkel kuum