• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puusaag: eelarveauk tuleb kuni 100 miljonit

  Suhkrumaks on ülepingutamine ja kauaks seda Eestis pole, usub ettevõtja Jaan Puusaag.

  „Ettevõtjana ma rõõmustan, sest stabiilse dividendimaksjana oleme kindlasti selle maksureformi võitjad. Võtame vastu, mis pakutakse,“ ütles AS Krimelte juhatuse liige Jaan Puusaag.
  Samuti tundub talle mõistlik tulumaksuvaba miinimumi tõstmine 500 eurole. „Pole veel kindlalt kuulnud, aga ilmselt tühistatakse madalapalgaliste tulumaksutagastus, mis maksab täna umbes 240 miljonit eurot. Ilma selle tühistamiseta tekiks riigieelarvesse liiga suur auk,“ ütles ta.
  Puusaagi sõnul läheb tulumaksuvaba miinimumi tõstmine maksma umbes 340 miljonit. Kui sotsiaalmaksu langetamine jäetakse ära, säästetakse sellega umbes 40 miljonit. „Ettevõtja sellepärast ei kurvasta,“ ütles ta. Samuti tuleb mingi täiendav tulu kõrgemapalgaliste maksuvaba miinimumi kaotamisest.
  Tulumaksu langetamisega stabiilse dividendimaksega ettevõttele kogutakse Puusaagi sõnul tõenäoliselt vähem ettevõtte tulumaksu, sest stabiilsed maksjad maksavad niigi ja dividendi täiendavalt välja võtma see muudatus ei innusta.
  Puusaagi sõnul on tervitatav ka, kui jäävad ära hotellide käibemaks ja kütuseaktsiisi tõus. „Suhkrumaksuga jällegi pingutatakse üle ja teiste riikide kogemuse pealt võib ennustada, et kauaks seda pole,“ lisas ta.
  Puusaagi hinnangul jääb eelarvesse umbes 50-100 miljoni euro suurune auk, mis ei tundu talle katastroofiline. „Kui need muudatused ära tehakse, siis võib pea jälle õlgade vahelt püsti ajada – ei läinudki nii hullusti nagu karta oleks võinud, ja muudatused on pigem positiivsed, ehkki maailmavaatelised ja suunatud põhiliselt madalapalgalistele,“ ütles ta. Mingit majanduse elavnemist need Puusaagi sõnul kaasa ei too, aga midagi hullemaks ka ei tee.
  Puusaag loodab, et uuel koalitsioonil jätkub avatust ka muudele ideedele, näiteks sotsiaalmaksu lagi ja erisoodustusmaksu kaotamine töötaja tervishoiukuludelt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
USA tööturu numbrid valmistasid pettumuse
USAs loodi novembris oodatust enam kui kaks korda vähem töökohti, selgub värskest tööturu raportist.
USAs loodi novembris oodatust enam kui kaks korda vähem töökohti, selgub värskest tööturu raportist.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Veho omandas Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.