Puusaag: eelarveauk tuleb kuni 100 miljonit

AS Krimelte juht Jaan Puusaag  Foto: Eiko Kink
Eliisa Matsalu • 18. november 2016 kell 13:30

Suhkrumaks on ülepingutamine ja kauaks seda Eestis pole, usub ettevõtja Jaan Puusaag.

„Ettevõtjana ma rõõmustan, sest stabiilse dividendimaksjana oleme kindlasti selle maksureformi võitjad. Võtame vastu, mis pakutakse,“ ütles AS Krimelte juhatuse liige Jaan Puusaag.

Samuti tundub talle mõistlik tulumaksuvaba miinimumi tõstmine 500 eurole. „Pole veel kindlalt kuulnud, aga ilmselt tühistatakse madalapalgaliste tulumaksutagastus, mis maksab täna umbes 240 miljonit eurot. Ilma selle tühistamiseta tekiks riigieelarvesse liiga suur auk,“ ütles ta.

Puusaagi sõnul läheb tulumaksuvaba miinimumi tõstmine maksma umbes 340 miljonit. Kui sotsiaalmaksu langetamine jäetakse ära, säästetakse sellega umbes 40 miljonit. „Ettevõtja sellepärast ei kurvasta,“ ütles ta. Samuti tuleb mingi täiendav tulu kõrgemapalgaliste maksuvaba miinimumi kaotamisest.

Tulumaksu langetamisega stabiilse dividendimaksega ettevõttele kogutakse Puusaagi sõnul tõenäoliselt vähem ettevõtte tulumaksu, sest stabiilsed maksjad maksavad niigi ja dividendi täiendavalt välja võtma see muudatus ei innusta.

Puusaagi sõnul on tervitatav ka, kui jäävad ära hotellide käibemaks ja kütuseaktsiisi tõus. „Suhkrumaksuga jällegi pingutatakse üle ja teiste riikide kogemuse pealt võib ennustada, et kauaks seda pole,“ lisas ta.

Puusaagi hinnangul jääb eelarvesse umbes 50-100 miljoni euro suurune auk, mis ei tundu talle katastroofiline. „Kui need muudatused ära tehakse, siis võib pea jälle õlgade vahelt püsti ajada – ei läinudki nii hullusti nagu karta oleks võinud, ja muudatused on pigem positiivsed, ehkki maailmavaatelised ja suunatud põhiliselt madalapalgalistele,“ ütles ta. Mingit majanduse elavnemist need Puusaagi sõnul kaasa ei too, aga midagi hullemaks ka ei tee.

Puusaag loodab, et uuel koalitsioonil jätkub avatust ka muudele ideedele, näiteks sotsiaalmaksu lagi ja erisoodustusmaksu kaotamine töötaja tervishoiukuludelt.

Hetkel kuum