Äripäev • 3. jaanuar 2017 kell 7:03

Ilves: Ermamaa skandaal võis olla ajakirjanduse kättemaks „tintla“ eest

Toomas Hendrik Ilves, kes pälvis tänavuse pressivaenlase tiitli vähese avatuse eest Eesti ühiskonnale küsimustes, mis on tekkinud seoses Ärma talu rahaasjade ja EASi toetusega.  Foto: Raul Mee

„Paljud inimesed on mulle öelnud, et see oli ajakirjanduse kättemaks „tintla” eest. Ma ei tea seda,“ ütles president Toomas Hendrik Ilves Eesti Päevalehele kommentaariks Ermamaa ja EASi toetuse tagasimaksmise teema kohta.

„Pärast valeuudist, et riik maksis Ilvese kodu kinni, pole tahtnud rohkem neid lugusid lugeda,“ tunnistas Ilves ja lisas, et tal on kahju inimestest, kes on Ärma talu ja Ermamaa asjus negatiivseteks kirjutatud või räägitud, pidades silmas endist EASi juhatuse liiget Maria Alajõed, presidendi kantselei endist direktorit Siim Raiet ja EASi juhi kohalt tagasi astunud Hanno Tombergit. „Neist keegi pole selle loo puhul teinud minu teada midagi keelatut, hämarat ega olnud kallutatud. Need oletused, mis kohati süüdistusteks kasvasid, on ebaõiglased väljamõeldised, jama.“

Ilves rääkis Eesti Päevalehele: „Mind valiti presidendiks, julgestuspolitsei hinnangul ei saanuks minu kodus turismitalu pidada, projekt ajatati, siis lahutasime. Ärma talu ja Ermamaa jäid mulle, presidendiaeg lõppes, mina ei osanud end näha eelmise abikaasa äriplaani elluviijana, EAS küsis osa toetust tagasi, maksin selle ära. See on tegelikult väga lihtne ja selge lugu.“

President Toomas Hendrik Ilves sai EASi vahendusel Euroopa Liidu tõukefondist ligi kolm miljonit krooni toetust (üle 190 000 euro). Pärast ametiaja lõppu teatas Ilves, et turismitalu ta Ärmal ei ava ning tagastas EASi nõudel 10 protsenti summast.

Rahandusministeeriumi audit selgitas, et EASi 2012. aasta otsus oli valedel õiguslikel alustel - projektile antud toetusest oli 90% mitteabikõlblik ning reeglite kohaselt tuleb see toetuse saajalt tagasi küsida.

Loe intervjuud Toomas Hendrik Ilvesega tänasest Eesti Päevalehest.

Hetkel kuum