Märt Belkin • 4 aprill 2017

LHV tahab Londonis turu avanemisel kohal olla

LHV Panga juht Erki Kilu sõnul jääb Londoni kontori suurus alla kümne inimese.  Foto: Raul Mee

"Turu avanemine on alles ees, praegu oleks endal ka hea aeg ise kohal olla ja sellest osa saada," põhjendas LHV Panga juht Erki Kilu Londonisse minekut. Makseteenuste turul seal tema hinnangul väga palju konkurente ees ei ole.

"Kõige suurem eesmärk on saada naelamaksete süsteemi liikmeks ja pakkuda reaalajas toimivaid makseid. Lisaks saame pakkuda teenuseid, mis ikka ettevõtetele vajalikud on – valuutavahetus, likviidsuse juhtimine, võib-olla ka finantseerimine," rääkis LHV Panga juht Erki Kilu. Makseteenuste puhul on juttu olnud ka kliiringust.

Euromaksete süsteemi aktiivne otseliige on LHV juba praegu. Suur osa Euroopa firmadest tegutseb aga nii euro- kui naelaturul. "Seni me ei ole saanud naela-teenust pakkuda. Siis oleksime üks väheseid panku, kes suudaks reaalajas pakkuda euro- ja naelamakseid," ütles LHV Panga juht.

Et naelamakseid pakkuma hakata, alustab LHV Londonisse Suurbritannia filiaali loomist, mille järel saab avada vajalikud kontod Inglise Pangas ning liituda naelamaksete süsteemidega, teatas LHV börsile.

"Filiaali loomise taotluse esitamine võib võtta pool aastat. Järgmine etapp on Inglise Pangas kontode avamine - teist sama palju. Kui maksesüsteemidega liitumine veel otsa panna, räägime pooleteise aastasest protsessist," ütles Kilu. Teenus peaks hakkama tulu teenima 2018. aasta teises pooles.

Turu avanemine alles ees

Makseteenuste turul eriti palju konkurente ees ei olegi, nentis Kilu: tegutsevad mõned suurpangad nagu Barclays ja Royal Bank of Scotland (RBS) ja mõned väiketegijad. "Valdavalt on kõik keskendunud oma klientidele ja nende teenindamisele. Turu avanemine on alles ees, praegu oleks endal ka hea aeg ise kohal olla ja sellest osa saada," rääkis LHV Panga juht.

LHV naelamakseteenuseid hakkavad kasutama ka näiteks Transferwise ja Coinbase, mis on euromaksete turul ka praegu panga kliendid. "Kliente on veel, nende kahe ettevõttega on meil lihtsalt kokkulepe, et saame need nimed välja öelda," märkis Kilu. Euromakseteenuste vahendajaid on LHV teenindanud juba üle viie aasta.

Pikemas plaanis ei pea LHV Londoni üksus piirduma vaid makseteenuste vahendajatega, aga saaks korrespondentpangana teenindada ka teisi panku või krediidivahendajaid, kellele on oluline, et igal kliendil oleks konto - et laenuandmist kiirendada. Teenuseprofiili laiendamine on Kilu sõnul siiski hilisem eesmärk, mitte esmasiht.

Kas uuest ärisuunast ja naelamaksete turule sisenemisest võidab ka LHV Eesti klient? "See ei ole otseselt seotud. Ilmselt võib see teenustasu mõttes paremaks muutuda, aga see ei ole põhieesmärk," märkis Kilu ja tõi välja, et tegelikult ei tehta Eestist Ühendkuningriiki kuigi palju makseid, kuna Suurbritannia pole Eesti jaoks niivõrd suur kaubanduspartner.

Siht suuremale turule

Viimasel paaril aastal on LHV sulgenud oma peamiselt pangandusega tegelenud kontorid Helsingis, Riias ja Vilniuses. "See on olnud teadlik valik, et väiksemad ärid välisturgudel ära lõpetada ja võtta ette suurem turg, panna sinna suurem fookus," rääkis Kilu.

Londoni kontor keskendub makseteenuste vahendajate teenindamisele ja naelamaksetele. "Pikemat tulevikku on raske ennustada. Usun, et tegevust, õppimist ja kogemuse saamist on piisavalt. Ärisuund võib kindlasti aja jooksul muutuda, aga selleks läheb aastaid," ütles Kilu. Suurbritannia jaepangandusärisse LHV paari lähiaasta jooksul kindlasti ei lähe.

Sel aastal on uue ärisuuna kulud seotud peamiselt maksesüsteemidega liitumise ja IT-infrastruktuuri arendamisega ning jäävad LHV juhi sõnul alla miljoni euro. LHV andis börsile teada, et tänavust kasumiprognoosi uus äri veebruari hinnanguga võrreldes ei mõjuta, kuna kahe esimese kuu kasum ületas miljoni euroga plaane.

Londoni filiaali kavandatakse pooleteise kuni kahe aasta jooksul alla kümne inimese. "Tegevuste arenedes tekivad töökohad pigem sinna kui siia. Selles mõttes saab turule lähemal olla ja inimesed on kogu aeg kohal," rääkis Kilu. Lisaks laiendab pank Tallinnas asuvat tarkvaraarendusüksust. "Selle tiimi suurus on meil kuus-seitse inimest," ütles LHV Panga juht.

Seni pole veel selge, kas Ühendkuningriigi filiaali võetakse juhtima mõni sealne inimene või keegi Briti kogemusega Eesti inimene. "See on üks lähiaja otsuseid," ütles Kilu.

Hetkel kuum