• OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • 11.05.17, 13:45

Restoranitest: Linna parim falafel

Tallinna Sadamaturul nüüdseks seitse aastat tegutsenud Lähis-Ida kiirtoidukiosk valmistab linna parimat falafelit ja baklavat.
Kioskist saab osta toidu kaasa või võtta koht sisse pisikeses sööginurgas.
  • Kioskist saab osta toidu kaasa või võtta koht sisse pisikeses sööginurgas. Foto: Raul Mee
Papa Joe
Punktid: 25
Toit-jook: 8Teenindus: 9Interjöör: 8
Aadress: Sadama 25-4, Tallinn
Avatud: E-L 11-19, P 12-18
Pearoogade hinnavahemik: 3,90-6,50 eurot
Omanik: Kebab King OÜ (Youssef Maroun Abou-Raad)
Papa Joe falafelid on pealt krõbedad, seest mõnusalt mahlakad, parajalt maitsekad ja õige suurusega. Kui veab, on papa Joe kioskis ka ise kohal. Ära tunneb ta tumedatest silmadest, muhedast olekust ja ebahariliku aktsendiga eesti keelest.
Kui Papa Joe ehk liibanonlane Youssef Maroun Abou-Raad 1997. aastal Pirita Rannahoones oma esimese söögikoha avas, ei teadnud eestlased falafelist ega hummusest suurt midagi. Kebabi osteti küll, kuid muul kraamil polnud erilist minekut. Kui 2010. aasta lõpus avati Tallinnas Sadamaturg, avas ta seal Papa Joe falafeli- ja hummusekioski, kus valmistab Liibanoni roogasid ja müüb eksootilist Lähis-Ida ja Türgi toidukaupa. Turg on toidukioskile parim koht, paljudes suuremates linnades kuulub hea toit lahutamatult turu juurde - värskeimast värksem tooraine ju kohe käepärast. Meil pole selline "turutoidukultuur" eriti edenenud, Papa Joe on pea ainus selle esindaja. Põhjanaabrite juurest Soomest leiab aga Hakaniemi turu juurest näiteks supiköögi, mille menüüs on turu tooraine kasutusel.
Linna pisim söögikoht
Tõenäoselt on tegemist linna ühe väiksema söögikohaga. Lisaks kaasamüügile saab süüa ka kohapeal, selleks on varjulises nurgas kolm-neli väikest lauakest. Ilusa ilmaga ilmuvad ka õue mõned lauad, aga vaevalt seal sel suvel eriti hubane on, sest ümbruskonnas on Admiraliteedi kvartali ehituse tõttu palju lärmi ja tolmu.
Liibanoni köök on justkui ida ja lääne ristteel: ühelt poolt on see osaks suurest Vahemere maade toidukultuurist, samas on tal ka palju sarnaseid maitseid-roogasid Türgi, Süüria, Iisraeli ja teiste Lähis-Ida maadega. Väikesesse kioskisse palju ei mahu, oma maa retsepte jagab Papa Joe ka koduleheküljel.
Kuigi kioski menüü on napp, on esindatud eelroad, pearoad ja dessert. Nagu tapas Hispaanias ja antipasto Itaalias, juhatavad eine sisse suupisted ehk mezze: marineeritud tšillipiprad, oliivid, hummus ehk kikerhernepasta, baba ganush ehk baklažaanipasta, dolma'd ehk viinamarjaleherullid. Hummus ja baba ganush on universaalsed, sobivad nii dipikastmeks kui saiakatteks, aga ka vrappidele mahlasuse andmiseks.
Tõsisemast toidust pakutakse lisaks juba nimetatud falafelile veiseliha shawarma't ehk vrappi, mis meile tuttav pigem kreeklaste gyro või türklaste döner kebab'ina. Toekamatest roogadest on menüüs veel kanakebabiga vrap ja sujuki ning halloum'i juustuga vrapp. Lõpetuseks ehtne Türgi kohv ning siirupine ja krõbe baklava. Minu lemmikuteks on falafelid, aga ka baklava kuulub siinmail pakutavatest parimate hulka. Samuti meeldib mulle see, et falafeleid ja vrappe saab oma tahtmist mööda kioskis pakutava kraamiga täiendada: natuke baklažaanipastat tegi sujuk'i-vrapi mõnusalt mahlakaks.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 24.07.24, 15:46
Eesti inimesed eelistavad suvel üha enam alkoholivaba õlut, siidrit või longdrinki
Käes on suur suvi ning põhiline puhkuste aeg. Ekslikult arvatakse, et soe suveaeg kipub paljudele eestlastele koos alkoholiga mööduma. Aastast aastasse on kasvanud aga just alkoholivabade toodete populaarsus ning seda mitte üksnes suvel, vaid üleüldiselt – kasvanud on nii alkoholivabade toodete hulk kui ka tarbijate nõudlus.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele