Sirje Rank • 7. juuli 2017 kell 10:40

Ägedad protestid häirisid G20 kohtumise algust

Meeleavaldused  Foto: Scanpix/Reuters

Globaliseerumise vastaste ägedad kokkupõrked politseinikega häirisid täna Hamburgis maailma juhtivate riikide (G20) tippkohtumise algust, viivitades muuhulgas USA presidendi Donald Trumpi saabumist.

Kohtumist võõrustava Saksamaa kantsleri Angela Merkeli külalistel – teiste seas Hiina presidendil Xi Jinpingil ning Venemaa presidendil Vladimir Putinil – tuli laveerida meeleavaldajate püstitatud tõkete vahel, vahendas agentuur Bloomberg.

Tänavaprotestid lisasid veelgi pinget tippkohtumisele, kuhu riigid on saabunud oluliste erimeelsustega. Kohtumise eel ütles Merkel, et eeldab raskeid kõnelusi. Täna pärastlõunal leiab aset ka USA presidendi Donald Trumpi esimene kohtumine Venemaa presidendi Vladimir Putiniga. „Ootan huviga kõiki eelseisvaid kohtumisi maailma liidritega, sealhulgas kohtumist Vladimir Putiniga,“ säutsus Trump Twitteris. „Palju on arutada.“

Kohtumisel eel kritiseeris Hiina president USA uue valitsuse protektsionistlikku joont. „Suured arenenud riigid on oluliselt taganenud varasematelt positsioonidelt, mis puudutavad kaubandust, kliima soojenemist ja muid teemasid,“ ütles Xi enne nn BRICS riikide liidrite kohtumist, keda need arengud oluliselt puudutavad. See lisab Xi sõnul veelgi vajadust kõneleda ühel häälel, et maailma majandust õigel kursil hoida, vahendas Bloomberg. Hiina presidendil on eraldi kohtumine Donald Trumpiga homme.

G20 tippkohtumise peateemadeks on võitlus terrorismiga, finantsturgude reguleerimine, kaubandusküsimused, migratsioon ja võitlus kliima soojenemise vastu.

Hetkel kuum