Marti Hääl sai valimistel ootamatu üllatuse

"Mulle tundus, et oleks patt jätta seda elukogemust, mis ettevõtjana ja muidu kodanikuna varasemast tegevusest on kogunenud, koduvalla hüvanguks rakendamata," ütles valimistel eduka tulemuse teinud Marti Hääl.  Foto: Raul Mee
Kristel Härma • 16. oktoober 2017 kell 13:00

Kõige suurema ettevõtjana valimistulle läinud Marti Hääl tegi Kuusalu vallas teise tulemuse.

Alexela Groupi suuromanik Marti Hääl sai Harjumaal Kuusalus valimisliidu Üks Kuusalu Vald esinumbrina kindla mandaadi. Hääl oli tulemusega igati rahul. „See oli minu jaoks küll täiesti ootamatu üllatus. See viitas väga targale valijale, sest tasuta asju ma ei lubanud, nänni ei pakkunud ja rääkisin ainult sellest, milline võiks olla tulevikuvalla juhtimismudel,“ rääkis ta enda emotsioone kirjeldades.

Häält rõõmustas ka valla valimisaktiivsus, mis oli üle 60 protsendi. Ta oli kindel, et sellesse panustas rohke kandidaatide arv vallas: rohkem kui kaheksa inimest kandideerisid ühele volikogu kohale. „See kindlasti lõi olukorra, kus valikut oli tublisti.“

Hääle sõnul ei kandideerinud ta kohalike omavalitsuste valimistel kui ettevõtja, vaid kui kodukoha patrioot. „Ma olen oma kodus külavanema ja kogukonna aktivistina aastaid tegutsenud ja näinud, milliseid küsimusi oleks vaja lahendada mitte koduküla või Juminda poolsaare tasemel, vaid mida oleks vaja lahendada tegelikult tervikuna kogu vallas, et vald areneks kiiremini edasi. Mulle tundus, et oleks patt jätta seda elukogemust, mis ettevõtjana ja muidu kodanikuna varasemast tegevusest on kogunenud, koduvalla hüvanguks mitte rakendamata.“

Hääl ütles, et ka teistele ettevõtjatele võikski see olla piisav põhjus valimistel kandideerimiseks. „Kodukohas läheb elu paremaks ikkagi siis, kui ise käed külge paned, aga mitte passiivselt ei kritiseeri.“

Kohalikku poliitikasse pole parteimängudel asja

Hääle plaanid kohalikus volikogus sõltuvad tema sõnul sellest, kuidas valimised võitnud valimisliit edasi tegutseb. Ta ütles, et nad tahaksid muuhulgas saavutada volikogus olukorra, kus ei ole klassikalist nelja aasta verevannet ja opositsiooni-koalitsiooni olukorda. „Kõik olulised teemad ja parimad ideed saaksid volikogus võrdse sõnaõiguse ja nendest parimad viidaks ka ellu, sõltumata sellest, millisest volikogu saali nurgast see ettepanek esitatakse. Tahaks kindlasti vähendada sellist klassikalist poliitilist mängu volikogusaalis.“

Lisaks tahaks ta viia edasi kogukondlikku vallajuhtimise mõtet. „Alustades kaasavast eelarvest ja lõpetades oma asjade otsustusõiguse kohalikele kogukondadele andmisega. Me usume ikkagi siiralt seda, et kohalik omavalitsus ongi tegelikult kohalike kogukondade valitseda. Siin ei ole asja sellisel parteipoliitilisel mängul.

Sel põhjusel kandideeris Hääl ka valimisliidus. „Kohalikud valimised peaksid edaspidi olema järjest rohkem kohaliku inimese ehk siis kohaliku kogukonna esindajate valimised ja siia parteipoliitika tegelikult ei sobi. Tallinn võib selles parteipoliitikas osaleda, aga kohaliku elu viivad edasi ikkagi kohalikud inimesed ja seal need lipuvärvid segavad, mitte ei aita kaasa elu edendamisel.“

Hetkel kuum